Сјај и сенка Немањића
Драган Томовић и Горан Милутиновић
15. 06. 2022.

Галерија СКЦ, 19:00

Представљање историјске стрип-серије

Стрип је уметност и забава, али може бити и одлично наставно средство. Два друга су се досетила и одлучила да направе стрип о династији Немањића.

„Радили смо га пет месеци, онако водећи рачуна да идемо до детаља. Не кажем на неће тако да буде са другим-трећим, и свим осталим стриповима који су планирани. То је у принципу планирана едиција 200 година Немањића ће да се претвори у 15 стрипова, или 24, па ћемо да видимо коју ћемо од две опције да искористимо. Сценарио постоји, он је одрађен, све је остало на Горану који то треба да исцрта“, објашњава Драган Томовић.

„Схватио сам кроз овај стрип, за разлику од њега који је изузетан зналац историје наше, ја сам схватио да немам појма о историји. И онда је ово било одушевљење што ћу тако нешто да урадим. Мада сам, искрено, имао и неке страхове, да ли ћу то одрадити на прави начин. Ипак је то велика одговорност, не ради се нека научна фантастика па да ви можете да измишљате“, признаје Горан Милутиновић.

Главна идеја аутора је да њихов стрип помогне младима да уче историју, али тврде да могу да га читају сви, од 7 до 77 година.

„Ви из историје која је доста сувопарна имате пар лекција, у четвртом, па касније у шестом разреду основне школе где се уче Немањићи. Вама је наслагно 200 година Немањића у четири или пет лекција. Знате шта, треба научити прво године, то обично професори траже, па траже личности историјске из тог периода, а треба и повезати ко је коме деда, отац, ко је коме стриц. То је толикло компликовано за младе, а пошто су деца визуеална бића, ово је визуелно много памтљивије“, уверен је Драган.

Борбе мачевима, коњи у скоку, крштење Стефана Немање, самртна постеља оца Завиде, све су то били изазови за Горана који се први пут сусрео са историјском илустрацијом.

„Та нека брвнара је била у питању која је направљена од дрвета, нормално, и она на средини има огњиште које гори, прозори, ја сам то нацртао. Нацртам дрвени под доле, он каже, ‘Чекај, како дрвени под, они су имали земљани под’, али човек иде неком другом логиком“, наводи Горан проблеме са којима се сусретао у раду на стрипу.

Након едиције о Немањићима, стриповани средњи век Србије ће стизати у наставцима: Маричка битка, Косовски бој, Деспот Стефан Лазаревић и Ђурађ Бранковић – за разоноду и учење.