Снежана Ћосић и Станица Балкан
19. 6. 2019.

Летња сцена СКЦ, 20:00

Разговор са ауторком романа „Станица Балкан“, Снежаном Ћосић

 

Снежана Ћосић је рођена једне зимске снежне ноћи у Александровцу Жупском. По вокацији је доктор ветеринарске медицине а по опредељењу писац.

До сада је издала роман “Не ломи ми лојзе, не кради ми гројзе”, 2015. и збирку песама “Љуби ме” 2016. Члан је Удружења књижевника Србије. У припреми је нова књига. Живи и ради у Београду.

Уређује блог „Причај ми…“

Из приказа романа „Станица Балкан“

„Станица Балкан“,  место је у које је вештом игром Снежана Ћосић сместила више од пола века са ових простора, све оно што је било наше и што чини нашу данашњицу. Без тешких речи, грубих сцена, међу две корице у време данашње, сместила је пошасти прошлости, пороке садашњости, визију будућности. Играјући се  временима, где је Ускрс после Ђурђевдана, именима ликова, могућностима  и нашом свакодневицом уз пуно симболике начинила је ову књигу од 105 страница (без само!) великом, а у сваком случају веома интригантном. Ово је књига чији се сваки ред чита, са којом се комуницира и која се чита поново да би се читаоц „обајснио“ са писцем, неким јунаком или неким од сјајно насловљених делова које чине роман.  Све тако реално, препознатљиво већ из нашег комшилука, а све на граници СФ-а.

Из читања, без обзира да ли на плажи или у дубокој самоћи, јер све може само је комуникација другачија,  је јасно да идеја није настала за једну ноћ и да није написана без систематичног приступа, са озбиљним приперемама. Очигледно је, што и сама ауторка каже, да све буде смештено на што мање страница. Успела је да обим усклади са нашом трком са временом, али је то само замка, трку добија књига „отимањем“ времена, одвођењем и самог читаоца у неки део овог света смештеног у једну кафанску просторију поред једне станице, света, који је свакако и његов. Поруке, које читалац у том времену може препозанати, вредне су уложене концентрације.  А сваки детаљ је порука.

(Жарко Ристић)