Светски дан музике
21. 7. 2017.

ВЕЛИКИ ПАРК У 19:00

УЛАЗ ЈЕ БЕСПЛАТАН

Студентски културни центар традиционално обележава Светски дан музике 21.јуна. На концерту наступају Крагујевачко певачко друштво са пројектом Summertime и француска кантауторка Adelis.

 

Смисао ове музичке манифестације, која се сваког 21. јуна одржава ван уобичајених концертних простора – на јавним местима, трговима и парковима – у више од 100 земаља широм света, је да разни музички стилови и жанрови допру до најширег круга слушалаца. Идеја је да се музичари охрабре да изађу на улице, као и да сви концерти буду бесплатни. Установљен је почетком осамдесетих година у Француској на предлог тадашњег министра културе те земље Жака Ланга. Он је предложио да се најдужи дан у години, 21. јун, дан летње равнодневнице, широм Француске прославља музиком, бесплатним концертима аматера и професионалца, појединаца и удружења, деце и одраслих, рокера, шансоњера, џезера и класичара.

 

Године 1997. Француска, Чешка, Шпанија, Италија, Грчка и Турска на састанку у Будимпешти потписују Европску повељу о празнику музике. Од тада се обележавању Светског дана музике прикључује све већи број земаља. Већ неколико година, овај празник се прославља у више од стотину земаља, међу којима је и Србија. Прилагођавајући се културним специфичностима сваке земље, постао је популарна међународна музичка манифестација, која се одржава на јавним местима, трговима, парковима.

 

Adelis – савремена француска шансона

 

Глас, клавир и семплер, довољни су француској кантауторки Adelis да својим поетичним текстовима и шармантним наступом на суптилан начин дочара мала и једноставна задовољства свакодневнице. Adelis на савремен начин наставља традицију француске шансоне, мешајући је са утицајима класичне музике и џеза. Композиције ове оригиналне пијанисткиње и певачице меког гласа без сумње подсећају на чувену француску кантауторку Барбару. Adelis иза себе има три издања (Дансе П’тите Филле, Ле Сел, Тацтиле), европске турнеје (Немачка, Данска, Швајцарска, Чешка), али и запажене концерте у Паризу где је наступила као предгрупа Жан-Луј Оберу, предводнику култног француског рок бенда Т&еацуте;л&еацуте;пхоне.

 

Крагујевачко певачко друштво – КПД

 

Крагујевачко певачко друштво се као млад, али професионално веома зрео хор, квалитетом наметнуо на музичкој уметничкој сцени града као један од најзанимљивијих „новитета“. Хор је основан 2014. године, уметнички руководилац је Ђорђе Цатић а чланови хора су љубитељи хорске музике. Брзо су се доказали бројним наступима, концертима и наградама. Неки од запажених наступа били су на крагујевачком ОКТОХ-у, на такмичењу Хорови међу фрескама на ком освајају прву награду, а у Белорусији на Међународном православном хорском фестивалу Каложска Благовест у граду Гродно 2017. године освајају треће место.

 

Веома промишљено и сигурно раде на себи и својој жељи да допринесу културном животу Крагујевца али и читавог региона. Њихов наступ са Крагујевачким оркестром на ком је изведем Моцартов Реквијем 2016.године проглашен је културним догађајем године, а свакако је био и најпосећенији.

 

КПД са пројектом Summertime, који чини интересантан програм jazz, евергеен, госпел и филмске музике обележавају овогодишњи Светски дан музике 21. јуна у Великом парку.