Резултати конкурса за 20. коло едиције „Првенац“

Саопштење жирија

 

На конкурс за 20. Коло едиције  Првенац  приспела су 32 рукописа (21 поезија, 7 романа, 3 збирке прича, једна студија). Традиционално, највећи број рукописа чиниле су збирке поезије, солидан број романа и кратких прича, и само један експериментални драмски текст/студија, док је есеј у потпуности изостао.

Читајући приспеле рукописе чланови жирија приметили су незадовољавајућ квалитет првенствено поетских остварења, ослањање на застареле поетске обрасце и општа места поетског језика. Збирке кратких прича одликовала је иновативност и модерност али су, често, у једној књизи приче у великој мери варирале по питању квалитета, што је био случај и са приспелим романима.

Пратећи традицију конкурса Првенац, жири се одлучио за рукописе који су у својој целовитости показали интересантну, изазовну и савремену поетску тенденцију. Од приспелих радова жири је као победничке изабрао следеће рукописе:

 

  1. Maрија Кртинић Вецков Материце (збирка прича)
  2. Жељко Лучић Не падају нестале птице (збирка песама)
  3. Тихана Смиљанић Када опет буде сунчано (збирка песама)

 

Збирка прича Марије Кртинић Вецков читаоцима нуди интересантну прозну форму која својом експерименталошћу не губи на садржају, емоцији и смислу. Зрела и оригинална нарација чини ову књигу заокруженом и тематски обједињеном, али и динамичном.

Жељко Лучић у својој књизи показује  се као луцидни посматрач друштвених појава, а коме маштовитост и разиграни језик омогућавају да на нов и свеж начин исприча причу о себи и свету у коме живи.

Пажљиво конципирана књига Тихане Смиљанић писана јасним и прецизним језиком у најбољим моментима хвата нелагоду егзистенције појединца уроњеног у савремени комуникацијски свет, језу од растанака, губитка љубави,  блискости, неразумевања околине.

Рукописи који су се нашли у ужем избору и чије квалитете је жири препознао су: Тихана Смиљанић “Све наше несигурности”, Милкица Станковић “Приче плавог месеца”, Горан Радојчић “Стид”, Марија Марковић „Све моје бабе и преткиње“ и Милош Ђурић “Игра мртвог духа”.

Честитамо награђеним ауторима и подстичемо све ауторе да учествују и на следећем конкусру Првенца.

Ана Марија Грбић и Звонко Карановић, чланови жирија