Prostori duše, crteži i slike
Nenad Ristović
5. 11. 2019.

Kontakt galerija SKC u 20:00

Izložbu će otvoriti Zdravko Vučinić, istoričar umetnosti i likovni kritičar.

 

DELO DUHOM PROŽETO

Ko prilježnije prati tokove savremene Srpske umetnosti, morao je zapaziti osetljivu uz to nenametljivu slikarsku ličnost Nenada Ristovića. Daleko od povišene temperature tekućih događanja, na izlagačkoj sceni se pojavljuje samo onda kad ima šta da kaže i pokaže. Ristović je izlagao samostalno u prestižnim galerijskim prostorima i učestvovao na zamašnom broju recentnih, zajedničkih smotri. To ga je učinilo poznatim i priznatim na tekućoj umetničkoj sceni. Šta to odlikuje njegov crtački opus. Čime se izdvaja?

Treba najpre kazati da je Nenadove radove otežano povezati sa asocijativnim, još manje, sa konkretnim realnim pojavama, dakle teško je govoriti o mogućim refleksijama oslonjenim na prirodu. Da pojasnim, njihovo izvorište se ne može približiti bilo kojoj i kakvoj faktografskoj percepciji u odnosu na svet iz okruženja. Ako toga ima u onom latentnom, početnom podsticaju, tokom izvođenja gubi svoj smisao, izmiče pred drugom vizuelnom predstavom, preoblikovanom u bitno drugačije, bespredmetne kodove.

Poput svakog istinskog stvaraoca, Nenad je podjednako okrenut slici i crtežu, ali ne crtežu kao skici, pripremi i projektu za konačnu realizaciju, već samostalnoj likovnoj disciplini. On je svestan njegove zakonite, unutrašnje nužnosti, što znači da mu se povinuje svešću suštastvene kreativne potencije. Nasuprot slikarskoj energiji, koja pleni formom ali i magičnim svojstvom kolorističkih vrednosti, Ristović u crtežu pokazuje sličan ali i nešto drukčiji rukopis. Bliskost sa slikom je primetna u načinu komponovanja i ikonografskom sloju, dok se razlika očituje u postupku, koji u crtežu počiva na ogoljenom, spontanom, svetlo – tamnom tretmanu te znatno redukovanim odnosima masa, napokon u konačnom vizuelnom ishodu.

Radovi Nenada Ristovića su svedeni na osnovne uprošćene naznake. Njihov sadržaj je realizovan slobodnim zbirom poteza koji se razlažu u osetljiva šrafiranja pojedinih površina. Njima je suprostavljen skup linija, neki poput lelujavih kretnji, dok su nekad u pitanju snopovi dužih ili kraćih crta do ovlaš nanetih, smišljeno ritmovanih akcenata i mrlja koje upotpunjavaju vizuelnu optiku dela. Njegov crtež nema formu ali ima svetlost, koja u akcionom polju gubi oblikujuću ulogu. Svetlosni efekti dopiru odnekud iz dubine iz materijalne strukture. Oni plivaju po ostrvima nedefinisanog prostora i smisao doživljaja upućuju ka trijumfu vremenske beskonačnosti.

Ristović je uspeo da izgradi delo vlastite crtačke nervature, koja ga, u tom domenu, smešta u red zapaženih stvaraoca novije Srpske umetnosti.

Razmatrajući ovaj segment radova, pri razumevanju njihove uloge i mesta u kontekstu bliže fenomenološke datosti, treba kazati da su oni bliski uzvišenim, teško dokučivim, relacijama, kojima svaka prava umetnost teži ili nastoji da dosegne. Sudeći po ovde izloženim delima, koja, ovom prigodom prvi put pokazuje sudu ovdašnje javnosti, crteži Nenada Ristoviića su, nema sumnje, u domenu tog i takvog određenja.

Zdravko Vučinić

 

 

Nenad Ristović 

Rođen 1965. godine u Kragujevcu. Diplomirao  na Fakultetu umetnosti u Prištini 1997. godine na odseku za slikarstvo u klasi profesora Hilmije Ćatovića. Magistarske studije završio na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2002. godine, na slikarskom odseku, mentor profesor Zoran Vuković. Samostalno izlagao 30 puta i učestvovao na više od 200 kolektivnih izložbi, takođe učesnik u radu brojnih likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Dobitnik šest nagrada iz oblasti likovne umetnosti. Član ULUS-a od 1997. godine. Kustos Gradske galerije Mostovi Balkana u Kragujevcu.

Kontakt: nenadristovic@hotmail.com

 

Samostalne izložbe:

1998. Kragujevac, Narodni muzej, Mali likovni salon, slike
2000. Bar, Umetnička galerija Velimir A Leković, slike
2000. Kotor, Galerija Stari grad, slike
2002. Beograd, Galerija FLU, slike (magistarska izložba)
2003. Bugarska, Veliko Trnovo, Izložbeni kompleks Rafael Mihajlov, slike
2003. Bugarska, Plovdiv, Galerija Balabanova kuća, slike
2003. Bugarska, Sofija, Galerija Irida, slike
2003. Herceg Novi, Galerija Sue  Ryder, slike
2003. Petrovac na moru, Galerija Marko K. Gregović, slike
2004. Kraljevo, Galerija Maržik, slike (nagradna izložba)
2004. Novi Pazar, Galerija Sopoćanska viđenja, slike i crteži
2005. Sombor, Galerija Laza Kostić, slike i crteži
2005. Apatin, Galerija Meander, slike i crteži
2005. Vrbas, Galerija Centra za kulturu, slike i crteži
2006. Podgorica, Centar savremene umjetnosti Crne Gore,
Galerija centar, slike i crteži
2006. Sveti Stefan, ART GALLERY, slike i crteži
2006. Nikšić, Galerija Nikola I, slike i crteži
2006. Herceg Novi, Galerija Josip Bepo Benković, slike i crteži
2008. Paraćin, Galerija kulturnog centra, slike
2009. Ohrid, Galerija Centra za kulturu, crteži
2009. Mladenovac, Galerija Centra za kulturu, slike i crteži
2009. Užice, Gradska galerija, slike
2009. Gornji Milanovac, Galerija kulturnog centra, slike i crteži
2010. Šabac, Galerija Kulturnog centra, crteži
2011. Raška, Centar za kulturu Gradac, slike i crteži
2012. Novi Sad, Srpska akademija nauka i umetnosti ogranak SANU,
slike i crteži
2013. Kragujevac, Narodni Muzej, slike i crteži
2013. Nemačka, Berlin, Galerija Prima Center Berlin, slike
2014. Beograd, Galerija ULUS, slike i crteži
2017. Beograd, Galerija Stepenište, Centar za likovno obrazovanje Šumatovac.

 

 

Izložba će biti otvorena do 24. novembra 2019.