Проповедник
Братислав Стаменковић Батистa
30. 05. 2018

Контакт галеријa СКЦ у 19:00
представљaње романа

 

У првом роману лесковачког писца Братислава Стаменковића Батисте реч је о историјској причи о две цивилизације, хришћанству и исламу и сукобу Истока и Запада, као и предрасудама које носимо у себи. Аутор је радњу романа сместио у 13. век, на територији која обухвата Сирију, Анадолију и Антиохију.

 

Из рецензије:

 

Више разлога постоје због кога сам ја написао овај роман. Један је што се у то време дешавало друго ходочашће светог Саве, који је обилазио света места у Палестини, Јерусалиму, Сирији и Антиохији. Други разлог је, такође важан, дешавања на територији Сирије данас, ратови који ме подсећају на оно што се дешавало и код нас. На жалост, разарање је тамо много веће, уништене су неке тековине цивилизације као што је стари град Алеб и све оне културне знаменитости које су биле одличје тадашње цивилизације и тадашње културе. Алеб је, иначе, био једна од раскрсница на путевима свиле. Трећи разлог је и што сам хтео и покушао да се изборим са неким стеротиповима и мишљењима која владају између две цивилизације, односно ислама и хришћанства. Оно што је евидентно, то је да постоје многе сличности и подударања између учења које проповедају ове две вере и једна од ствари која је мене фасцинирала проучавајући тумачења Курана је да Куран, у ствари, препознаје све хришћанске пророке и божије посланике и да је Христ изузетно поштован у исламском свету и да су поједини већи делови у Курану посвећени Девици Марији. Та нека сазнања недостају нама овде и ово је један покушај да можда приближим те неке непознанице које владају између ове две културе.

 

Роман је написан заиста с разлогом и без симулираних доскочица. Што је посебно важно, није досадан већ је динамичан и сугестиван.Мисаоност уткана у роман није запала у метафизику источњачке легенде нити у хладну артифицијелну конструкцију јер је прати игра животне непредвидљивости, игра чудесне мистерије живота.

 

Аутор има вештину проживљености и добру поенту, мисао која се памти и способности да се уметнички самоодређује и саопштава.

 

Др Ратко Божовић – Социолог