Premijera predstave HAMELN
29. 11. 2019.

Sala PMF-a u 20:00

Ovogodišnju produkciju Akademskog pozorišta SKC-a obeležiće još jedan naslov,  još jedna premijera – predstava Hameln, po motivima teksta Pacolovac, autorke Marije Stojanović, a u režiji Kostadina Stojadinova.

 

 

Reč reditelja

U Hamelnu nema junaka, niti pouke – naš Hameln je prikazano stanje srednjovekovnog grada uništenog kugom, proždrljivošću pacova, ali i sebičnošću gradskih većnika koji, i u najtežim trenucima za grad, stavljaju svoj interes ispred opšteg. Iako se čini da bi svaki sukob mogao biti razrešen dolaskom nekoga ko bi svojom „čarobnom frulom” oterao pacove i spasio Hameln od propadanja, ljudska pohlepa i u najtežim trenucima od spasioca stvara dželata. Pisan laganim, humorističnim tonom, tekst koji je osnova Hamelna, izaziva podsmeh ljudskim slabostima i manama kao reakciju na nešto što je vremenski i prostorno dovoljno daleko i već pripada legendi. Naš Hameln je, sa druge strane, blizak svakom mestu i vremenu u kome se apsurd nudi kao opravdanje i rešenje za sve postupke, stoga se i prelazak iz lošeg stanja u ono „još gore” nudi kao obrazac – formula koja postaje univerzalna i koja je nadživela i legendu. Naš Hameln se događa i traje, nema posledica, osim za one čije se postojanje opravdava svrhom žrtvovanja, te tako i Hameln postaje šahovsko polje na kome se, u jednoj besmislenoj igri, pioni iznova rađaju i opravdavaju svoju svrhu.

 

Marija Stojanović diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Piše drame, poeziju, filmske i muzičke scenarije. Drama Pacolovac objavljena je 1993, a izvedena 2001. godine. Pored nje, izvedene su i drame Gvozdene cipele, Sigurna kuća, Petar Pan, Pista za Šeherezadu, kao i muzičko-scensko delo Tesla − totalna refleksija. Objavila je i zbirke pesama Drugi grad i Ja da nisam ja.

 

Uloge tumače – Ilija Ivanović, Anastasija Đorđević, Aleksa Svilarov, Filip Đurić, Tatjana Nikolić, Rada Nestorović, Jovana Milosavljević, Milica Đorđević, Emilija Mihailović, Milena Perić

 

Adaptacija teksta − Kostadin Stojadinov
Scenograf – Kostadin Stojadinov
Kostimografi – ansambl predstave
Majstor svetla – Milan Petrović
Majstor tona – Filip Stojković
Majstor scene – Bojan Mladenović