Prvenci, dobitnici Brankove nagrade

U četvrtak, 25. septembra, u Kutiji šibica, biće održano pesničko veče posvećeno Anji Marković i Danilu Lučiću, autorima koji su objavili svoje prve knjige u našoj ediciji „Prvenac“ koje su dobile Brankove nagrade za dve prethodne godine.

Pre Anje i Danila, prva naša autorka koja je dobila ovu nagradu bila je Maja Solar sa knjigom „Makulalalatura“.

O Anjinoj knjizi „Napolju su ljudi“, u saopštenju žirija je, između ostalog, rečeno:
Članovi žirija – predsednik Zoran Đerić, Vladimir Gvozdenović i Stevan Bradić – odluku o ovogodišnjem pobedniku konkursa obrazložili su sledećim rečima: “Urbani senzibilitet mlade pesnikinje naznačen je već u njenoj posveti gradovima koji imaju dušu i dušama koje su čitavi gradovi“, prenosi Tanjug. Žiri dodaje da je prvi među takvim gradovima Beograd, u kom je autorka pesama rođena, i gde je, mogla da vidi „razbijeni mozaik cveta“ i „raspuklo ogledalo sveta“.

O Danilovoj knjizi „Beleške o mekom tkivu“:
(…) snaga Lučićevog izraza, njegova britka ironija povodom društvenih odnosa ali i samih egzistencijalnih pitanja, te efektno poentiranje nekolikih pesama odaju pesnika koji je krenuo putem zrelosti i mi verujemo da će narednim poetskim ostvarenjima istu zrelost i dokazati – navodi se u obrazloženju žirija.

Anja Marković je rođena 1988. godine u Beogradu. Diplomirala na Filološkom fakultetu, na katedri za srpsku književnost i jezik sa opštom književnođću.

Danilo Lučić je rođen u Beogradu 1984. Diplomirao je na Katedri za srpsku književnost i jezik Filološkog fakulteta u Beogradu, gde je završio i master studije. Piše poeziju, prozu i kritiku. Živi i radi u Beogradu.