ПОПЕЧИТЕЉИ
28.08.2020.

ЛЕТЊА СЦЕНА СКЦ У 21:00
ЦЕНА УЛАЗНИЦЕ 300РСД, СТУДЕНТСКА 200РСД

 

Групу Попечитељи су основали браћа Саша и Горан Фуруновић 1995. године у Приштини. Тадашњи петочлани састав је имао неколико бучних и експлозивних наступа и представљао је специфичну појаву на тадашњој приштинској сцени свирајући бучну мешавину неспојивих праваца (алтер, етно, ноисе, хард цоре…) 2008. године Горан Фуруновић са бубња прелази на бас гитару а на место бубњара долази Иван Цветковић и тада Попечитељи као тројка почињу да стварају своју експлозивну мешавину инструменталног функ-роцка и фолк музике. 1999. године за бубањ седа Радета Вулић и остаје на тој позицији наредних 16 година. По завршетку бомбардовања, напустивши Приштину, град у коме се група већ етаблирала, Попечитељи се селе у Крагујевац и Краљево, настављајући даље са истраживањем и неговањем свог оригиналног музичког стила. Многобројним концертима у овим градовима, као и у Београду, група убрзо постаје својеврсна андерграунд атракција.

После једног од таквих концерата у Београду 2003., долази и до сарадње са Којом (Дисциплин А Китсцхме), што резултира снимањем првог албума Попечитеља – „Ко ради?“, у студију Мусиц Фацторy у Кошутњаку, под Којиним продуцентским вођством. Која је, поред тога што је продуцирао овај албум, у том времену пружио и праву подршку бенду у виду разумевања и непроцењивих савета сто је Попечитељима био још један доказ да су на правом путу. Плоча, издата на етикети Мојо беат 2004., представља бриљантну комбинацију слободног, сировог фолк-функ роцка и аранжмански сведене, модерне продукције, уз примесе транце и друм анд басс елемената. „Ко ради“ се убраја међу најбоље албуме издате те године у Србији, а насловна нумера са албума се прошетала по првим местима домаћих топ листа. Овим албумом и екплозивним концертима себи обезбеђују култни статус на андерграунд сцени Србије и тврдокорну базу фанова која не пропушта њихове многобројне наступе у већим градовима у Србији. Александар Жикић у рецензији албума „Ко ради“ у дневним новинама Блиц, те 2004. године, између осталог пише: „Континуирана, енергична и бескомпромисна интеракција три „конвенционална“ инструмента, ритам као темељ напетости која ниједног тренутка не попушта, интелигентан, креативан и дискретан приступ традиционалном музичком наслеђу…Попечитељи знају шта раде. Они, једноставно, свирају. Од свих помака које доносе, тај је можда најзначајнији.

2008. године Попечитељи издају “Хоризонте”, албум којим утврђују аутентичност свог музичког израза. На овом албуму продукцијски део посла узимају у своје руке, а нумере као сто су Килограми, Хоризонти, Трансверзала…лако проналазе пут до слушалаца. Бенд, тада, концертно промовише овај албум у свим бившим југословенским републикама.

У новембру 2011. објављују сингл „Друштво!“, на којем се налазе две нумере, „Лоше друштво“ и „Ново друштво“, као претходницу новог албума на коме су почели да раде. Спотови за ове две нумере су успешно најавили појављивање овог албума.

У фебруару 2013. Попечитељи објављују трећи студијски албум под називом “Сијалица”.

Попечитељи су кроз многе одржане концерте само потврдили епитет експлозивног бенда. Такав статус довео је до тога да су, између осталог, наступали као предгрупе Мацео Паркеру, легендарном саксофонисти Џејмса Брауна (2003.), као и бенду НоМеансНо (2005.). Поред бројних концерата у Србији и земљама у региону, Попечитељи су наступали на бројним фестивалима у Пољској (Варшава, Циецханов, Węгорзеwо), Италији (Милано, Рим), Француској (Тулуз, Алби), Аустрији (Беч) и Белгији (Гент). Као незаустављива концертна атракција Попечитељи свих ових година ређају концерте који никога не остављају равнодушним. Небројеним наступима у преко 70 градова у земљи, региону и Европи, Попечитељи неуморно раде оно у чему су најбољи и радују се сваком директном контакту са публиком.
2015. године Саша покреће онлајн етикету Друга ствар на којој Попечитељи објављују два дупла сингла – “Кроз” и “Бум!”. За ове нумере су објављени и пригодни видео спотови.
2016. године се на место бубњара, после 16 година, враћа Иван Цветковић, а 2018 њега замењује Душан Лазић.
крајем 2018. године бенд објављује сингл „Позивање“.