Poezija savesti i otpora

U sredu, 10. septembra u Kutiji šibica SKC, članovi Književne radionice SKC čitaće pesme u čast Edvarda Snoudena, kao deo svetske pesničke akcije podrške ovom „uzbunjivaču“ i političkom emigrantu. Početak u 20 sati.

Odazivajući se na poziv „Internationales literaturfestival Berlin“ (Međunarodni književni festival Berlin), autori iz Književne radionice SKC organizuju književno veče posvećeno Edvardu Snoudenu, „uzbunjivaču“ i bivšem američkom obaveštajcu koji je u javnost pustio dokaze o potpunom nadzoru i prisluškivanju koje ove službe vrše. Zbog toga je, pod pretnjom drakonskih kazni koje su predviđene za slučaj odavanja ovakvih tajni, bio prinuđen da ode iz SAD i potraži azil u nekoliko zemalja, koje su taj zahtev pod pritiskom Stejt dipartmenta odbijale. Na kraju mu je odobren privremeni boravak u Rusiji, gde i sada boravi.
Pesnici širom sveta na ovaj način žele da podrže ne samo Snoudena i njegov čin, već uopšte da podrže prvenstvo etike i savesti nad robovskom lojalnošću. Snoudenov čin, iako za sada predstavlja jedan od usamljenih primera, ipak je presedan koji ima veliki značaj. Dovoljan za pesmu i više od toga. Mi, kao pesnici želimo da iskoristimo ovu priliku da stanemo na stranu savesti naspram poslušnosti.