ПОДСТАНАРИ
18. 06. 2019.

Галерија СКЦ у 20:00

 

ПОДСТАНАРИ
уметнички пројекат студената IV године студијског програма Графички дизајн, ФИЛУМ

Изложбу ће отворити мр Ирена Кнежевић, доцент

 

 

„Истински хумор извире из срца, не мање него из главе; то није презир, његова суштина је љубав; он се не појављује у смеху већ у благим осмесима који леже много дубље.“

Томас Карлајл

 

Уметнички пројекат студената Подстанара у потпуности  је проткан хумором. Хумор је покретачка снага, хумор је израз, хумор је уточиште… Духовито, ведро, на тренутке горко и иронично, аутори посматрачу приближавају сопствено искуство студирања које је поред свих уобичајених студентских брига и изазова, обележено и дугогодишњим нерешивим проблемом Филолошко-уметничког факултета – непостојањем сопствене зграде. Различити изнајмљени простори у скоро свим деловима града, уклапање сатнице, журба и јурњава, њихова су свакодневица. Кроз стилизоване форме, илустрације, анимацију, стриповски представљене анегдоте, Подстанари су успешно искористили „хумор као средство за стварање атмосфере поверења, добре воље, искреног заједништва, и као прави оквир ума усмерен ка идеји или производу“1. Мапирајући проблем, свесни да моћ да се он реши лежи негде другде, студенти су пронашли начин да каналишу свој бунт и да визуелним дискурсом отворе питања која се тичу образовног система, културе али и општег стања у друштву. Елементе визуелних комуникација – пиктограме, стилизоване форме, симболе – аутори су, иако различитих сензибилитета, вешто инкорпорирали у јединствену целину надилазећи њихову примарну функцију. Служећи се универзалним језиком створили су уређен систем знакова који окупирају посматрачеву пажњу допуштајући му да заузме позицију активног учесника.

На трагу Челантове идеје да „уметност данас настаје од свега и свугде, без језичких и територијалних граница“, будући професионални графички дизајнери, су показали да  се „стварање слободно креће, надилазећи све поделе“2, без граница и оквира које је образовни систем ставио пред њих. На почетку свог стваралачког пута, одважили су се да јасно, промишљено и одговорно проговоре о важним темама које се тичу како њих самих, тако и друштва у целини.

Ирена Кнежевић

 

1 Паул Ранд, Thoughts on Design, 2014.
2 Ђермано Челант, Артмиx, токови уметности архитектуре, филма, дизајна, моде, музике и телевизије, 2011.

 

Аутори изложбе:

Милош Ђорђевић, Ивана Јанковић, Јована Јовановић, Милан Максимовић, Јелена Маринковић, Марија Милић, Јована Милојевић, Јасмина Шућур, Ива Витошевић, Сара Вранић,Теодора Здравковић.

 

Уметнички пројекат Подстанари реализован је у оквиру редовне наставе на предмету Графичке комуникације 2 код наставника доцента  мр Ирене Кнежевић.

 

Организација изложбе: СКЦ Крагујевац и ФИЛУМ  Крагујевац

 

Изложба ће бити отворена до 1. јула 2019.