Пешчаник на XV глумачким свечаностима Миливојев штап и шешир
24. 02. 2019.

Центар за културу Пожаревац у 20:00

Академско позориште СКЦ-а учесник је овогодишњих Аматерских глумачких свечаности Миливојев штап и шешир, које се традиционално одржавају у организацији Културног центра Пожаревац већ 15 година.

Фестивал је настао као пандан глумачким свечаностима Миливоје Живановић, које се сваке године почетком априла одржавају у Пожаревцу, у част и славу глумачког позива, а ради трајног сећања на великана нашег глумишта Миливоја Живановића. Оснивачи фестивала пошли су од претпоставке да не постоји професионални глумац који пре тога није покушао као аматер да открије своје занимање за позориште и утврди своје вредности. Тако је Миливоје Живановић постао једини глумац који има два фестивала у своју част – аматерски и професионални. 

Аматерске глумачке свечаности веома су сличне професионалним, али их најпре разликују учесници и награде. Наиме, учесници су аматерска позоришта Србије, а награде су следеће: сваке вечери жири додељује по једну специјалну награду (за сликовито представљање лика) и једну главну награду – реплику Миливојевог штапа. Из круга сваковечерњих добитника штапа жири на крају фестивала бира и свеукупног победника. Тог победника, најбољег међу најбољима, дарује и Миливојевим шеширом, те тако тај глумац комплетира награду.

Овогодишњу селекцију фестивала, поред Академског позоришта СКЦ-а, чине и Студио БИС из Београда са представом Покондирена тиква, Милановачко позориште са представом Професионалац,  Аматерско позориште Бранислав Нушић из Шида, са представом Бал вампира и Позориште Миливоје Живановић из Пожаревца са представом Чудо у Шаргану. У част победника, Позориште Креативни хаос из Смедерева извешће представу Мурлин Мунро