Оркестар хармоника Крагујевац / Светски дан музике 2016

Крагујевачки Оркестар хармоника наступиће на Đачком тргу 21. јуна поводом Светског дана музике. Čланови једног од најбољих светских оркестара акордиониста представиће се brојним наступима током дана, као и неформалним разговорима и дружењем са публиком. Концерт оркестра заказан је за 19 часова.
Оркестар хармоника Крагујевац је један од најбољих светских оркестара акордеониста (уметника на хармоници) у сфери озбиљне музике. Čине га најуспешнији ученици одсека за хармонику Средње музичке школе „др Милоје Милојевић“, професори ове школе и студенти Филолошко уметничког факултета у Крагујевцу (ФИЛУМ).
Ученици одсека за хармонику школе „др Милоје Милојевић“ у последњих 40 година освојили су преко 1000 награда, укључујући и победе на напрестижнијим светским такмичењима.
У жељи да, са врхунског школског, уздигне ниво свирања на највиши светски професионални ниво, 2014.г. оркестар је започео сарадњу са студентима са катедре за хармонику. На овај начин, путем селекције најбољих ученика и студената који долазе из готово свих крајева земље и окружења, а уз искуство професора обе институције, успели су да одговоре на изазове и одрже сада већ традиционално висок концертни ниво свирања хармонике као солистичког инструмента Одсек хармонике
представља сигурно један од највише награđиваних одсека свих инструмената музичких школа у нашој земљи. За то су заслужне генерације професора и ученика које су у последњих неколико деценија предано радиле на остваривању
овог циља. Многи чланови оркестра су сада меđу
водећим уметницима, педагозима и културним делатницима у овој области широм Европе и света.
Поред акордеониста оркестру се по потреби придружују и уметници на другим инструментима (клавир, домра, виолина, виола, ударачки инструменти) .
хттп://оркестархармоника.цом/