Ораторијум за птицу
Јасна Кинђић
05. 07. 2023.

Контакт галерија СКЦ, 19:00

Представљање књиге – поетски перформанс

Јасна Кинђић написала је магичну књигу и то није фраза. Ове песме треба читати као бајалице, као репетативне мантре, као молитве боговима који су владали некад, у другом времену и на бољем месту. У том смислу ово је изворна поезија, она која се певала у трансу, која се рецитовала крај ватре и која је поред тога што је опчињавала своје слушаоце од њих тражила саучешће претварајући се у исцелитељски ритуал очишћења и ослобађања.

(Владимир Арсенић)

 

Јасна Кинђић је рођена 1975. године у Горњем Милановцу. Завршила енглески језик и књижевност на Филолошком факултету Београду.  Перформерка, оснивачица ансамбла Кабаре Небула. Песме су јој објављиване у часопису “Буктиња”, зборнику поезије Културног центра Горњи Милановац “Дивља поља”, фанзину “СлободоУмље”, “Зелени коњ” и на разним порталима.

Кабаре Небула је експериментални импров састав који окупља уметнике са разних поља уметности, од сликарства, преко плеса, музике, до књижевности. Усмерени на тренутак, узрастају кроз уметност збацивши храбро са себе све претпоставке и обнаживши се до кости повезују се са дубином сопственог бића, групе и публике која ствара заједно са њима, учитавањем, тумачењем и целим својим бићем. Гости Кабареа били су многи музичари, плесачи и песници који су испредали свој тренутак у космосу са овим ансамблом.

Ораторијум за птицу је њена прва књига.