Онце Упон а Дреам – Славица Оbrадовић

КОНТАКТ Галерија СКЦ
Онце Упон а Дреам- Славица Оbrадовић, уторак, 13. јун 2017. у 20х.

Изложба Онце Упон а Дреам ауторке Славица Оbrадовићбиће отворена у КОНТАКТ Галерији СКЦ у уторак 13. јуна 2017. године у 20 х. Изложбу ће отворити Теодора Јеремић, историчарка уметности. Изложба ће бити отворена до 4. јула 2017.

Онце Упон а Дреам
Славица Оbrадовић

Полазећи од бајке, као примарног сета вредности и поука које појединац још као дете усваја из спољашњег света, а кроз преиспитивање личног формативног процеса и ретроспективно разматрање емотивног сазревања, изложбом Онце Упон а Дреам проблематизује се питање самоспознаје и лична подвојеност измеđу фантазије и реалности.

Када се, већ у најранијем узрасту, у Лакановом стаде ду мироир, први пут идентификујемо са својим ликом и представношћу, у појединцу се истовремено формира и зачетак концепта Идеалног Ја, као мисаона представа савршеног бића које желимо да видимо као сопствено. Од тог тренутка идеја о идеалном сопству нас не напушта, већ се несвесним механизмима претвара у имаго ка ком субјекат непрестано тежи током целог свог живота, чиме се фаза огледала потврđује као много више од пролазне, и постаје модел на ком се базира однос према сопственој слици, развијајући его у фиктивном правцу.

Онце Упон а Дреам се бави управо оним тренутком у ком у психологији појединца „све креће наопако“. Тренутком када „спекулативно ја“ даје предност „друштвеном“, и примарна идентификација појединца са његовим Идеалним Ја постаје измењена друштвеним и културним нормама, конвенцијама и очекивањима, али такоđе и личним поступцима којима се руши концепт бајковите моралности у којој су вредности, као и улоге, унапред подељене и веома прецизно дефинисане. Морал из бајке, створен у детињству, бива првенствено пољуљан у периоду адолесценције, што је фаза којом се ауторка и бави, будући да се управо тада суочавамо са потребом истраживања личности, освешћујемо своју сексуалност, померамо сопствене границе, раđа се појам ега, друштвеног надметања, површне и интересне социјализације. У реалном свету, идеја фиктивне принцезе (као симбола нежности, невиности, безгрешности) се већ на први додир стварности распрскава попут мехура од сапунице. Свесним одрицањем од фантазије, личност која је флаулесс замењена је егзистенцјиом сачињеном од фрагмената који се меđусобно не уклапају на очекиван начин. Ту метафоричку димензију дисторзије лика, где је нашем стварном, физичком и емотивном бићу заправо немогуће да у потпуности одговори на захтеве идеје о себи, додатно појачава и чињеница да је одраз у огледалу изокренут. Он је оbrнута верзија стварности у којој рефлексија никада тачно не одговара оригиналу који одражава. Одвојена од нас, једина слика из спољашњег света коју о себи добијамо, из огледала, као (не)места где истовремено и постојимо и не, нас и физички подсећа да је тај неко преко пута, кога видим и желим да спознам, увек „неко други“- далек, супротан и болно недостижан.

Својим радовима Славица како концептуално тако и материјално, свесно потенцира фрагилности интегритета ега промишљено бирајући материјале које користи. Попут апстрахованих објеката из нечијег сна или сновиđења, нереални у својој конструкцији и наизглед неодрживи у стварности, Славичини радови око себе граде ауру непостојаности, стварајући притом утисак и извесне ирационалности. Нечега што не припада овој реалности, већ се ту затекло и за шта се бојимо да ће на први додир нестати. Крхки, ломљиви, транспарентни, изузетно суптилни предмети и материјали, заробљени су у измаглици измеđу настајања и нестајања, и стварају сновиту атмосферу непрестано подсећајући на унутрашње пулсирање идеалног ја које је неуморно. Иако сада већ прилично далека од онога што смо временом постали, верујемо да идеална верзија ипак потенцијално постоји јер смо је упознали онце упон а дреам.

Теодора Јеремић

Славица Оbrадовић роđена је 1990. године. Дипломирала је 2015. године на Факултету ликовних уметности у Београду, на одсеку вајарство, у класи професора Мрдјана Бајића.

славица.н.оbrадовиц@гмаил.цом
хттп://царгоцоллецтиве.цом/СлавицаОbrадовиц