Od kraja do beskraja
Konstantinos Patelis-Milićević
19. 09. 2023.

KONTAKT GALERIJA I GALERIJA SKC U 20:00

Izložbu će otvoriti Milica Katić, vizuelna umetnica / muzička podrška Jovan Ljuština

 

 

Izložba „Od kraja do beskraja“ sačinjena je od izbora radova nastalih u protekle tri godine. Konstantinos Patelis-Milićević se u svom radu bavi svakodnevnim događijima koje predstavlja kroz skulpturu raznovrsnih formi i materijala.

Deo izloženih radova bavi se pitanjem pojedinca suočenog sa bezizlaznim problemom čije je rešenje, u prvi mah, krajnje neizvesno. Autor se tada osvrće na ironiju date situacije dodatno je pojačavajući jednostavnim i aktivnim nazivima. Ti nazivi pozivaju publiku na preispitivanje i ponovni osvrt na samo delo i tako postaju njegov značajan atribut. Drugu grupu čine radovi koji deluju kao sijaset izdvojenih sećanja iz detinjstva. Ono što se u prvi mah čita kao dečija igra, odnosno igračka po svojoj prirodi nosilac je duala. Tada rad koji je predstavljen naivno i dečije, sa sobom nosi iskonska pitanja poput rata i mira, postanja, pa i kraja i beskraja.

Odabir materijala takođe nije slučajan – autor svesno i sa namerom suprotstavlja njegovu vrednost sa predmetom koji iz njega nastaje tako stvarajući jasan paradoks. On kombinuje raznovrsne materijale poput mermera, metala, kamena, gipsa, drveta i papira, ali i već gotove predmete iz svakodnevnog života koje obrađuje tako da odgovaraju i ističu simboličke elemente radova.

Sama postavka  i međuprostor izloženih radova utiču na njihovo sagledavanje ali i na moguće intervencije na već gotovim radovima. Dodavanjem novih, menja se i upotpunjuje izgled, pa i narativ onih pređašnjih, tako da deluje kao da kraja nikada nema.

„Od kraja do beskraja“ obrađuje cikličnu prirodu iskustva gde se nešto iznova savladava, doživljava i oseća dok ostaje otvoreno pitanje validnosti svega ponovljenog.

 

Konstantinos Patelis-Milićević

Rođen 1997. godine u Iraklionu (ostrvo Krit, Grčka). Diplomirao je OAS na Vajarskom odseku u klasi prof. Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića 2020 godine. Završio je MAS na istom fakultetu 2021. godine kada je dobio nagradu za skulpturu „Sreten Stojanović, profesor ALU“. Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama u zemlji i regionu i učesnik je više likovnih kolonija u zemlji.

 

Samostalne izložbe:

2023. Ekvilibrijum, Umetnički centar UBSM, Beograd
2022. Idi, igraj se, Galerija Ilije M. Kolarca, Beograd
2022. Nigde Određeno, Galerija Doma omladine, Beograd
2021. MANAKO, Galerija Ilije M. Kolarca, Beograd

 

Grupne izložbe: 

2022. Stavovi i forme-Umetnost kao forma mišljenja, Galerija legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića MSU Beograd2022. 2022. Stvaralačka Grocka VII Kolektivna izložba, Centar za kuluturu Grocka, Beograd
2021. VI InterAkcija, Galerija Doma omladine, Beograd
2021. VI InterAkcija, Galerija MSURS, Banja Luka, Republika Srpska
2021. Izložba radova nagrađenih studenata Fakulteta Likovnih umetnosti za školsku 2020/2021. godinu Galerija FLU, Beograd
2021. 49.Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u beogradu, Galerija Doma omladine, Beograd
2021. XXI bijenale studentskog crteža Srbije, Dom kulture Studentski grad, Beograd 2021. Masterpieces, U10, Beograd
2020. Stvaralačka Grocka VI Kolektivna izložba, Centar za kuluturu Grocka, Beograd
2019. Šta će biti posle? . 6. H festival, Beograd
2019. Galerija Kornjača, Beograd
2019. Real presence, Magacin, Beograd
2019. U dodiru sa, MSU, Beograd
2019. Stvaralačka Grocka V Kolektivna izložba, Centar za kuluturu Grocka, Beograd
2018. 47. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u beogradu, Galerija Doma omladine, Beograd
2018. Stvaralačka Grocka IV Kolektivna izložba, Centar za kulturu Grocka, Beograd

Kolonije:

2019. Likovna kolonija; Tršić, Loznica
2018/19/20/22 – Likovna kolonija, Grocka, Beograd