Нове књиге Пола Поланског и Ненада Глишића
12. 09. 2018.

Летња сцена СКЦ у 20:00

представљање песничких књига

 

Књига „Аутобусом по Јерусалиму“ представља јединствено песничко сведочење о Јерусалиму који се у монотеистичким религијама потеклим са тог места сматра својеврсним центром света. Проницљиве песме, језика који једноставно тече, а чија поетика пре свега лежи у суптилној иронији тренутка коју песниково око бележи и оставља вечности на суд. Полански је доказани песник у најбољој традицији америчког двадесетовековног песништва који свесно бира да се држи, не по страни, већ у самом центру догађаја и врења.

 

Књга песама „Аутобусом по Јерусалиму“ представља нову коцкицу коју је наша публика добила да настави са склапањем мозаика о опусу овог зачудног и вредног песника који живи међу нама. Пол Полански је рођен 1942. године у Мејсон ситију, Ајова, САД. Објавио је 21 песничку књигу, а добитник је многих награда, како за песништво, тако и за друштвену активност, а најзначајнија међу њима је можда „Вајмарска награда за људска права“ за коју га је номиновао Гинтер Грас.

 

Збирка песама „Наследници времена“ Ненада Глишића је тринаести самостални наслов овог аутора. „Наследници времена“ представљају нову поетичку епизоду аутора, један својеврсни експеримент у коме су неке од вечних тема као што су време, снови, речи и симболи пропуштене кроз онирички песнички филтер.

 

Ненад Глишић је рођен 1972. године у Крагујевцу. Поред песничких књига објавио је један роман, две збирке кратких прича.
Обе књиге су објављене у едицији „Под пресом“ младеновачког издавача „Пресинг“, која најављује даље објављивање дела ових песника.

 

О књигама ће, поред аутора, говорити издавач Предраг Милојевић.