НОВА НАДА: САВРЕМЕНА СРПСКА АНИМАЦИЈА
19. 11. 2018.

Контакт галерија у 19:00

Улаз слободан

 

После храброг и скромног, али за српску сцену великог успеха дугометражног анимираног филма Technotise – Edit i ja“ Алексе Гајића и његовог тима, 2009. године, чинило се да ће се анимација у Србији и даље развијати и да ће се ствари променити заувек. Нажалост, то се није догодило. Два фестивала фокусирана само на анимацију, Балканима и Аниманима, тих година борили су се за афирмацију, као и за нове учеснике и занимљиве пројекте. Нова нада појавила се 2013. године када је кратка анимација Rabbitland“ Ане Недељковић и Николе Мајдака Млађег освојила награду у категорији Генерација 14+ на познатом фестивалу Берлинале. Од тада, ствари крећу набоље. Филмски центар Србије установио је финансирање отворених позива за продукцију кратких анимираних филмова и отвара врата свима који желе да допринесу новој слици српске анимационе сцене. Балканима ће након свог 15. издања наставити да се бори, не само за српску анимацију, већ и анимацију на целом Балкану.

О филмовима и стању на нашој сцени говориће Војин Васовић филмски и позоришни редитељ и Милан Млосављевић, члан програмско-селекционог тима и организатор фестивала Балканима.

 

Програм филмова:

 

Обичан дан, Вук Палибрк, 5:50, 2013. Србија
Продуцент: Вук Палибрк
Без дијалога
Технике: изрезивање, цртеж на папиру

Прича о авантурама џентлмена, његовим путовањима кроз ситуације и пејзаже и његову радозналост у погледу истраживања широм света.

Човек сат, Игор Кекељевић, 5:11, 2014. Србија
Продукција: Универзитет уметности у Београду
Без дијалога
Технике: 3Д компјутерска анимација

Ово је прича о жени која ужива у животу, опуштању и сликању. Једног дана, нови комшија доселио се у њену зграду. Привлачан али необичан човек који увек гледа на свој сат…

Еквилибријум, Мирела Сребрић, 13:00, 2016. Србија
Продукција: Дом културе Студентски град
Без дијалога
Технике: луткарска анимација

Футуристичка бајка о балансу у природи. Хоби девојчице је сакупљање инсеката. Једне ноћи појављује се романтични посетилац и она доживљава необичан обрт…

Orthodox Celts – I Wish You the Very Worst, Уна Исаиловић, 3:33, 2017. Србија
Продуцент: Уна Исаиловић
Дијалози (песма са текстом на енглеском)
Технике: 2Д компјутерска анимација
Музички видео за песму српског бенда Ортодокс Келтс.

О робовима и роботима (Радиовизија), Милош Томић, 2:30, 2016. Србија
Продуцент: Милош Ивановић
Дијалози (нарација на српском)
Технике: анимација објеката

Анимиран од оригиналног радио интервјуа познатог југословенског математичара и професора Универзитета у Београду, у ком се обраћа својим студентима причајући о важној теми – како не бити роб ни робот.

Rabbitland, Ана Недељковић и Никола Мајдак Млађи, 7:21, 2013. Србија
Продуцент: Јелена Митровић
Дијалози (нарација на енглеском)
Технике: пластелин

Безумни зечеви живе у Ребитленду, савршеном свету уређеном по угледу на најуспешније примере ратних зона, гетоа и сиротињских четврти. Они су јако ружичасти, имају рупе у глави уместо мозгова и срећни су без обзира шта им се деси. Они су највиши стадијум који је еволуција икада досегла. Њихов свакодневни живот у потпуности је испуњен. Зечеви проводе дане гласајући на слободним и демократским изборима који се у Ребитленду одржавају једном дневно, јер је Ребитленд уређена демократија. Ипак, откривено је да су изборе организовале Зле девојчице, само због своје забаве и смеха.

Даљине су савладане (Радиовизија), Јелена Милуновић, 2:40, 2016. Србија
Продукција: Факултет примењених уметности у Београду
Дијалози (нарација на српском)
Технике: 2Д компјутерска анимација

Последњи аудио снимак чувене југословенске књижевнице Исидоре Секулић, забележен само неколико месеци пре њене смрти, на ком се обраћа младим генерацијама Југославије и целог света.

ИСКОН Анима Аетернам, Михајло Драгаш, 14:00, 2015. Србија
Продукција: Факултет примењених уметности у Београду
Без дијалога
Технике: 2Д компјутерска анимација

Живећи у нескладу са својом душом, човек очајнички покушава да материјализује идеале и објасни интелектом оно што је део његове вечне природе. У последњем тренутку, глас душе ће га попут водиље усмерити ка скривеном потенцијалу и снази правог пута.

Успон и пад уметности, Алекса Гајић, 5:05, 2013. Србија
Продукција: Студио 1234
Без дијалога
Технике: цртеж на папиру

Смешна кратка прича о пећинском човеку који случајно открива уметност. И пре него што схвати, открива и где ће га уметност одвести.

Био двапут један краљ, Војин Васовић, 14:10, 2017. Србија / Мађарска / Канада
Продукција: То Блинк Студио, ПЛАН 9, АЗТ Медиа
Без дијалога
Технике: 2Д и 3Д рачунарска анимација

Био двапут један краљ је бајка за све генерације о краљу са подељеном личношћу, подељеним временом и подељеним екраном. То је прича о двојној природи краљева и ствари и како су настале карте за игру. Једну половину краља представља варварски краљ, сурови али неустрашиви ратник. Друга половина је краљ-песник, човек милостивог лика и манира. Они деле свест, али имају супротне жеље и очајнички желе да се реше један другог.

 

 

Дужина програма: 74 минута