NOVA NADA: SAVREMENA SRPSKA ANIMACIJA
19. 11. 2018.

Kontakt galerija u 19:00

Ulaz slobodan

 

Posle hrabrog i skromnog, ali za srpsku scenu velikog uspeha dugometražnog animiranog filma Technotise – Edit i ja“ Alekse Gajića i njegovog tima, 2009. godine, činilo se da će se animacija u Srbiji i dalje razvijati i da će se stvari promeniti zauvek. Nažalost, to se nije dogodilo. Dva festivala fokusirana samo na animaciju, Balkanima i Animanima, tih godina borili su se za afirmaciju, kao i za nove učesnike i zanimljive projekte. Nova nada pojavila se 2013. godine kada je kratka animacija Rabbitland“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Mlađeg osvojila nagradu u kategoriji Generacija 14+ na poznatom festivalu Berlinale. Od tada, stvari kreću nabolje. Filmski centar Srbije ustanovio je finansiranje otvorenih poziva za produkciju kratkih animiranih filmova i otvara vrata svima koji žele da doprinesu novoj slici srpske animacione scene. Balkanima će nakon svog 15. izdanja nastaviti da se bori, ne samo za srpsku animaciju, već i animaciju na celom Balkanu.

O filmovima i stanju na našoj sceni govoriće Vojin Vasović filmski i pozorišni reditelj i Milan Mlosavljević, član programsko-selekcionog tima i organizator festivala Balkanima.

 

Program filmova:

 

Običan dan, Vuk Palibrk, 5:50, 2013. Srbija
Producent: Vuk Palibrk
Bez dijaloga
Tehnike: izrezivanje, crtež na papiru

Priča o avanturama džentlmena, njegovim putovanjima kroz situacije i pejzaže i njegovu radoznalost u pogledu istraživanja širom sveta.

Čovek sat, Igor Kekeljević, 5:11, 2014. Srbija
Produkcija: Univerzitet umetnosti u Beogradu
Bez dijaloga
Tehnike: 3D kompjuterska animacija

Ovo je priča o ženi koja uživa u životu, opuštanju i slikanju. Jednog dana, novi komšija doselio se u njenu zgradu. Privlačan ali neobičan čovek koji uvek gleda na svoj sat…

Ekvilibrijum, Mirela Srebrić, 13:00, 2016. Srbija
Produkcija: Dom kulture Studentski grad
Bez dijaloga
Tehnike: lutkarska animacija

Futuristička bajka o balansu u prirodi. Hobi devojčice je sakupljanje insekata. Jedne noći pojavljuje se romantični posetilac i ona doživljava neobičan obrt…

Orthodox Celts – I Wish You the Very Worst, Una Isailović, 3:33, 2017. Srbija
Producent: Una Isailović
Dijalozi (pesma sa tekstom na engleskom)
Tehnike: 2D kompjuterska animacija
Muzički video za pesmu srpskog benda Ortodoks Kelts.

O robovima i robotima (Radiovizija), Miloš Tomić, 2:30, 2016. Srbija
Producent: Miloš Ivanović
Dijalozi (naracija na srpskom)
Tehnike: animacija objekata

Animiran od originalnog radio intervjua poznatog jugoslovenskog matematičara i profesora Univerziteta u Beogradu, u kom se obraća svojim studentima pričajući o važnoj temi – kako ne biti rob ni robot.

Rabbitland, Ana Nedeljković i Nikola Majdak Mlađi, 7:21, 2013. Srbija
Producent: Jelena Mitrović
Dijalozi (naracija na engleskom)
Tehnike: plastelin

Bezumni zečevi žive u Rebitlendu, savršenom svetu uređenom po ugledu na najuspešnije primere ratnih zona, getoa i sirotinjskih četvrti. Oni su jako ružičasti, imaju rupe u glavi umesto mozgova i srećni su bez obzira šta im se desi. Oni su najviši stadijum koji je evolucija ikada dosegla. Njihov svakodnevni život u potpunosti je ispunjen. Zečevi provode dane glasajući na slobodnim i demokratskim izborima koji se u Rebitlendu održavaju jednom dnevno, jer je Rebitlend uređena demokratija. Ipak, otkriveno je da su izbore organizovale Zle devojčice, samo zbog svoje zabave i smeha.

Daljine su savladane (Radiovizija), Jelena Milunović, 2:40, 2016. Srbija
Produkcija: Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu
Dijalozi (naracija na srpskom)
Tehnike: 2D kompjuterska animacija

Poslednji audio snimak čuvene jugoslovenske književnice Isidore Sekulić, zabeležen samo nekoliko meseci pre njene smrti, na kom se obraća mladim generacijama Jugoslavije i celog sveta.

ISKON Anima Aeternam, Mihajlo Dragaš, 14:00, 2015. Srbija
Produkcija: Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu
Bez dijaloga
Tehnike: 2D kompjuterska animacija

Živeći u neskladu sa svojom dušom, čovek očajnički pokušava da materijalizuje ideale i objasni intelektom ono što je deo njegove večne prirode. U poslednjem trenutku, glas duše će ga poput vodilje usmeriti ka skrivenom potencijalu i snazi pravog puta.

Uspon i pad umetnosti, Aleksa Gajić, 5:05, 2013. Srbija
Produkcija: Studio 1234
Bez dijaloga
Tehnike: crtež na papiru

Smešna kratka priča o pećinskom čoveku koji slučajno otkriva umetnost. I pre nego što shvati, otkriva i gde će ga umetnost odvesti.

Bio dvaput jedan kralj, Vojin Vasović, 14:10, 2017. Srbija / Mađarska / Kanada
Produkcija: To Blink Studio, PLAN 9, AZT Media
Bez dijaloga
Tehnike: 2D i 3D računarska animacija

Bio dvaput jedan kralj je bajka za sve generacije o kralju sa podeljenom ličnošću, podeljenim vremenom i podeljenim ekranom. To je priča o dvojnoj prirodi kraljeva i stvari i kako su nastale karte za igru. Jednu polovinu kralja predstavlja varvarski kralj, surovi ali neustrašivi ratnik. Druga polovina je kralj-pesnik, čovek milostivog lika i manira. Oni dele svest, ali imaju suprotne želje i očajnički žele da se reše jedan drugog.

 

 

Dužina programa: 74 minuta