Билетарница за слепе путнике и Бес, љубав и утеха
Горан Матић и Мирко Шкиљевић
25. 08. 2021

Летња сцена СКЦ, 20:00

Разговор о књигама са ауторима Либерланда

Естетика Горана Матића естетика је боли и допадљиве тежине по коју се враћамо из пјесме у пјесму. То је естетика боли, спаљеног меса и памћења воде која читатеља дуго задржава на мјестима готово рушилачке снаге. Иако су га до сада објављене пјесме профилисале као пјесника који добровољно под срце гура нож и чини то смело и вјешто, нова књига Горана Матића је пробој у утробу града у којем пјесник уз своју бол филтрира и бол оних око себе. Горан Матић је пјесник мјесечине, смрти и љубави, деструктивне и крваве. Мр музике Милован Филиповић

(Ванда Петањек)

Горан Матић је песник из Београда. Прецизније, из Земуна. То му је посебно важно да истакне приликом представљања. Представиће нам се као веома необичан уметник, који је као инжењер ушетао у свет приватног бизниса али и лепе речи.

 

***

 

Галерија упечатљивих ликова, понеких сасвим позадинских, као и феминисткиња Гордана, најбоља другарица јунакове супруге Наде, смештају роман у социјални балкански простор, миље који га не спречава да се окрене у езотерично. „Утеха“ као мото сваког смртника који мора завршити у „Привиду“, контрастиран је питањем – Ко сам, у ствари, ја(?) и логичко-метафоричким надмудривањем са бесмртношћу. Због тога читаоци могу пожелети да га поново ишчитавају.

(Иван Деспотовић)

Мирко Шкиљевић, романсијер, приповедач и есејиста. Живи и ради у Београду. До сада објавио романе „Наредни ће бити бољи“; Могу то и ја!“ „И пре и после“. Његов четврти роман „Бес љубав и утеха“ објављен је 2021. године за издавачку кућу Либерланд арт.