Mlinari
Marko Filipović
18. 12. 2019.

Kontakt galerija SKC, 20:00
Predstavljanje romana

 

Da kriminalistički žanr u srpskoj književnosti itekako ima šta da ponudi i zaintrigira čitaoce željne misterija i naizgled nerešivih zločina uverićete se onog trenutka kada vam u ruke dođe roman Mlinari mladog srpskog pisca Marka Filipovića… Budući da su Mlinari kriminalistički prvenac Marka Filipovića, ostaje nam da se nadamo da će nastaviti da stvara u o vom žanru. Da će u nekom narednom romanu ponovo angažovati svog harizmatičnog inspektora, osvetliti bar deo njegovog privatnog života i učiniti još bliskijim čitaocima. Ili zašto ne, stvoriti i domaći serijal u kome će poput Harija Hulea, čuvenog detektiva rođenog iz pera (ili tastature) norveškog pisca Jua Nesbea, nastaviti da raskrinkava zločince zemlje Srbije.

U ovom romanu izuzetno zgusnute dinamike, jer cela priča ako izuzmemo epilog događaja, traje svega 24 časa, nalazi se sve što je jednom kvalitetnom kriminalističkom delu potrebno da ima – složen zaplet, zamršen zločin, neizvesnost do poslednje stranice, i figuru koja sigurnom rukom vodi sve do razrešenja.

(iz prikaza Jelene Dilber)

 

Marko Filipović je rođen 1985. godine u Kragujevcu u kojma je završio osnovnu i srednju školu, te diplomirao na Fakultetu inženjerskih nauka. Zaposlen u automobilskoj industriji. Ovo mu je prvi roman.