Mere za kulturu
14. 09. 2020.

Kontakt galerija SKC, 12:00

Okrugli sto zaposlenih u kulturi i kulturne javnosti

 

Kulturna scena već više od pola godine funkcioniše u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i propisanim merama. Čak i u takvim okolnostima, u prethodnih šest meseci, organizatori kulturnih programa uspevali su da realizuju i predstave sadržaje, poslujući odgovorno i pridržavajući se mera, kako bi održali kontinuitet u zadovoljenju kulturnih potreba publike i angažovanju autora i izvođača.
U Kragujevcu, s druge strane, instrukcije i smernice nadležnih institucija i službi o uslovima održavanja programa i manifestacija, nisu usaglašene, što dodatno otežava već dovoljno kompleksnu situaciju u kojoj se akteri lokalne kulturne scene nalaze.
Ono što dodatno unosi konfuziju je nedoslednost i selektivnost sprovođenja mera kada su u pitanju određeni akteri drugih delatnosti. Sve navodi na to da kultura i kulturne potrebe Kragujevčana ne zavređuju posebnu pažnju i adekvatan odnos i tretman koji bi morao neosporno da im pripada.
Koji su realni problemi u praksi sa kojima se svakodnevno susreću nosioci lokalnih kulturnih dešavanja, pronalaženje zajedničkih predloga, rešenja i sl. – biće tema okruglog stola „Mere za kulturu“ čiji su učesnici predstavnici kulturnih institucija, manifestacija i udruženja, kao i gradske uprave i medija.

Zbog poštovanja propisanih mera, u diskusiji će učestvovati samo pozvani predstavnici institucija i organizacija bez prisustva publike. Svi zainteresovani razgovor mogu pratiti putem linka za „live stream“ na FB stranici SKC Kragujevac.