Luis Bravo
Oglasovljenje poezije i pesnička izvođenja
29. 09. 2021.

Kontakt galerija SKC, 19:00

Pesnički performansi

Kragujevačka pesnikinja i književna prevoditeljka Mirjana Andrić priredila je program pod naslovom Luis Bravo – Oglasovljenje poezije i pesnička izvođenja, kojim se predstavlja uzbudljiva pesnička praksa ovog savremenog urugvajskog umetnika i profesora.

Prema Luisu Bravu poeziju je potrebno vratiti njenim počecima, rešiti se reči „čitaj“ i „recituj“, ne samo kao reči već i kao prakse.Potom se rešiti i reči kao slova, tj. pisane reči i odvojiti čoveka od tipografije.
Njegova teorija o oglasovljenju poezije ili zvučnom izvođenju poezije podrazumeva praksu koja pokazuje kako se poezija izvodila u davnim vremenima. Oglasovljenje poezije (puesta en voz), paralelno je sa izvođenjem poezije na sceni (puesta en escena) a još preciznije sa performance poetry američke eksperimentalističke škole.
Međutim, oglasovljenje poezije nije spektakl u dramskom smislu te reči niti puka forma usmenosti.Oglasovljenje poezije znači da se pesma izvodi uz instrument radi kog je stvorena, a to je glas, i kada se pesma stvara, kao i kada se stvara muzička kompozicija, tada se mora razgraničiti i neprestano imati u vidu instrument kom je namenjena. Ovo je mera dobre pesme.
Često se dešava da pojedini pesnici ne umeju da oglasove svoju poeziju što ne znači da njihove pesme nisu dobre, već da nisu razgraničili ili uzeli u obzir instrument kom je pesma namenjena. Ukratko, nisu razvili glas svoje poezije. Krivica jeste i nije njihova. Krivica je najpre u obrazovnom sistemu. Doprinos Luisa Brava poeziji je toliki što nas podseća da su pisane pesme u stvari note, namenjene instrumentu: GLASU, te nas izaziva da ponovo razmislimo o zvuku i zvučnim česticama, poput prvobitnog čoveka.I za kraj bismo rekli, u početku ne beše reč, „u početku beše glas“.

Luis Bravo (Montevideo, 1957) je urugvajski pesnik, poetski performer, esejista, književni kritičar, istraživač i profesor.
Poeziju je objavljivao u raznim medijima (kao knjige, plakete, kasete, CD ROM-ove, CD-ove, DVD-jeve) u skladu sa multimedijalnošću svoje pesničke umetnosti.
Autor je brojnih multimedijalnih poetskih performansa.Kao mladić bio je pod jakim uticajem džez i rok muzike, Beat pesnika, avangarde, psihodelije, nadrealizma i kulturnih eksperimenata 1960-ih. Pripada Generaciji 80-ih, poznatoj po ikonoklastičkoj potrazi za ponovnim otkrivanjem skrivenih i ugašenih kulturnih modela. Vojna diktatura koja je uspostavljena 1973.godine dok je Bravo još uvek bio tinejdžer znatno je uticala na njegovo formiranje pa se i u godinama kada ona slabi a pre nego što će doživeti konačan pad 1985. godine, Bravo uključuje u rad pesničke grupe Uno gde je aktivan između 1982. i 1994. godine a koja je bila u tesnoj vezi sa kontrakulturom i otporom.
Njegove pesme zastupljene u antologijama i časopisima prevedene su na francuski, portugalski, nemački, švedski, estonski, engleski i farsi.
Njegovi eseji iz istorije književnosti i kritike pojavljivali su se u brojnim antologijama, časopisima i drugim publikacijama u Urugvaju i drugim zemljama. Od 1985. godine bavio se kritikom i literarnim novinarstvom u pisanoj i radijskoj formi.
Čitanja i performanse izvodio je na istaknutim međunarodnim poetskim festivalima i univerzitetima u Latinskoj Americi, SAD-u i Evropi,a bio je i koorganizator dva takva festivala u Urugvaju 1993. i 2006. godine.
Tokom 2012. godine boravi na Internacionalnom programu pisanja u Ajovi i doktorira na Univerzitetu Notr Dam u Indijani 2018.godine.Njegova disertacija posvećena je stvaralaštvu Ibera Gutjeresa, čiju stvaralačku zaostavštinu predano izučava još od 1984. god.
Trenutno, Bravo je profesor latinoameričke i svetske književnosti na Institutu za profesore „Artigas“ i Univerzitetu u Montevideu kao i istraživač-saradnik u Nacionalnoj književnoj akademiji i Narodnoj biblioteci Urugvaja.