Књижевни џем сешн
Ивана Вановац
12. 07. 2023.

Контакт галерија СКЦ, 19:00

Разговор о књизи есеја

Шта је то што повезује познате књижевнике, сценске уметнике, музичаре, ликовне уметнике, локалне ствараоце, студенте књижевности и уметности, талентовану децу и омладину? Осим тога што су у једном тренутку представили своје стваралаштво митровачким и косовским љубитељима уметности, њима је заједничко и то што су – Личности. Ивана Вановац одабрала је за своју књигу само оне ствараоце (јер стотине их је продефиловало Косовом и Метохијом) чији живот и дело сведочи да је, и у времену идеологије новца и политичког и економског тоталитаризма, могуће бити успешан стваралац, а не бити роб каријере. Сабрала их је у малену одају уметности, малу читаоницу и, заједно са њима, учествовала у књижевном џем сешну. На том књижевном џем сешну Ивана Вановац, из прикрајка, додала је свој утисак, оригиналну и аутентичну реч, боју, тон, звук. Тај мали додатак смисла, значења и вредности животу и делима представљених у књизи стваралаца, најчешће је био довољан да се искаже есенција њихове уметности. А за то је уметницима речи, што Ивана Вановац несумњиво јесте, довољан пасус, реченица, понекад чак и белина између редова. Уметник у Ивани Вановац разумевао је њихову уметност, на непоновљив начин је исказивао, мислилац ју је критички анализирао и смештао у шири контекст, а новинар увидео и пренео њихов значај широј јавности.

Књижевни џем сешн одличан је пример како је лепота и смисао уметности, као и живота, у богатству нијанси.

Ово није само Иванина књига. Ово је заједничка књига. Књига свих оних који су протеклих година учествовали у косовском књижевном џем сешну, изграђујући, на пепелу некадашње славе, културно-уметничку сцену једног града, славећи живот упркос најављеној смрти.
Књига која доказује да, ипак, нема смрти; ни сеоба.
Хроника ненајављеног живота.
Раскошног, богатог.
Неуништивог.

(Александар Дунђерин)

Ивана Вановац рођена је 1982. године у Косовској Митровици. РРадијским новинарством бави се од 2004. године. Тренутно ради као новинарка у Радију Косовска Митровица где већ годинама, између осталог, редовно прати културно-уметничке програме. Живи у Косовској Митровици.