Књига дежурстава
Марија Коњикушић
26. 03. 2019.

Галерија СКЦ у 20:00
Изложбу ће отворити Марија Бацкић, историчарка уметности

 

 

Радови Марије Коњикушић, младе уметнице и историчарке уметности из Београда, настали су као резултат трогодишњег узастопног учешћа у уметничкој колонији у селу Градац у Рашкој. Током летњег периода, колонија окупља уметнике различитих генерација и поетско-стваралачких опредељења са циљем да у специфичном стваралачком амбијенту – просторије сеоске основне школе – индивидуално и/или колективно реализују радове ослобођени строгог тематског оквира.

Сугестивни наслови фотографских циклуса „Књига дежурстава 2000/2001“ и „Школске табле“ ситуирају радове у јасан просторно-временски контекст. Марија посвећено истражује наличје живота школе, цикличну трансформацију када се његов устаљени дневни ритам и енергетски ток модификује у својеврсну фазу школског сна. Такође, у њеном фокусу је и сама колонија која у летњем периоду представља врсту сурогата школске вреве. Уметница на слојевит начин испитује два изолована микросвета дефинисана једним простором, њихову истинитост и метапојавност. Интенција Маријиног рада је двојака и оба аспекта се тиц̌у повезивања апартних светова: света идеалног друштва које има способност да се репродукује, друштва у коме је опстанак школског система неупитан и реалне ситуације која је управо супротна. Тема демографског колапса и школе у нестајању као једне студије случаја, концептуално и ликовно је сублимована у носталгичну слику идеалне, жељене школе или њене визуелно стилизоване реалности. Фотографије су изведене као бележење инсценација уобичајених ситуација из школских ходника, учионица, трпезарија и других школских просторија. Маријина намера није документарна фотографија, нити критика друштвене стварности. Она се суптилно дотиче препознатих проблема, а књига дежурстава је примарни извор информација на основу којих се граде сликовити евокативни наративи. Пажљиво осмишљени кадрови попут вермеровских жанр сцена плене композиционим складом. Ови високо естетизовани театарски призори стављају у други план опор траг друштвеног контекста.

Други део овог сите-специфиц пројекта, насталог међусобним интегрисањем две реалности јесу радови уц̌есника колоније реализовани на школским таблама. У питању су субјективни ликовни записи настали на иницијативу Марије Коњикушић, ауторке овог уметничког концепта. Сваки од учесника пројекта је следећи свој препознатљив рукопис, у рад инкорпорирао природу амбијента, неретко на духовит и луцидан начин, било кроз текстуални или неки други графички елемент. Резултат су мале имагинарне приче, ефемерне забелешке на зеленим палимпсестима. Делујући на први поглед као исход доколице у паузи између два школска часа, израз неспутане гестуалности, ови радови јесу аутентичне поруке летњих „добрих духова“, чувара виталности Места. Цртежи кредом дочекаће у септембру основце који потом и сами постају реципијенти и актери визуелно-когнитивног процеса уосећавања и проблематизовања питања присуства/одсуства, постојања, нестајања, трајања.

Марија Бацкић

 

 

Марија Коњикушић, рођена у Београду 1978. године. Дипломирала је на Филозофском факултету у Београду, одсек Историја уметности, и wеб дизајн на ИТ Академији у Београду. Фотографијом се бави последњих 17 година, а као професионални фотограф радила је за Дом културе студентски град, Музеј Савремене уметности у Београду као и freelance фотограф за различите институције. Излагала је на четри самосталне и више групних изложби у земљи. Тренутно живи и ради у Београду као независни историчар уметности, фотограф и дизајнер.
Предавач и идејни творац фото-радионице “Out of the box” која се неколико пута годишње одвија на различитим локацијама у Београду.

 

Самосталне изложбе:

2016. март, изложба фотографија “ОАЗА” , галерија књижара Апропо, Београд
2015. јануар, изложба фотографија “Прича о играчкама”, галерија КПЦ Нова Пазова
2014. септембар, изложба фотографија “Дневник једног пушача”, галерија ДКСГ, Београд
2012. децембар, изложба фотографија “Прича о играчкама”, Галерија Божидарац, Београд

 

Групне изложбе: 

2017. мај, КУЛТУРФОРУМ изложба “Тачка”, Pro3or  галерија, Београд
2016-2018. XV-XVII међународна ликовна колонија “Академија Јелена Анжујска”, Рашке духовне свечаности, Рашка
2015. децембар, групна продајна изложба “Новогодишњи фото-базар у КМ8” галерија КМ8, Београд
2014. групна изложба “Уметничка колекција Шуматовачке – Wорк ин прогресс”, галерија Дома Омладине, Београд
2014. јул, Уметност у јавном простору – Београд за путнике у првом сусрету, Главна железничка станица, Београд, у организацији групе Калеидоскоп
2012. октобар, изложба фото-књига у оквиру пројекта ФОТОДОКУМЕНТИ, Салон Музеја Савремене уметности, Београд
2001. перформанс “Шољица кафе”, СКЦ, у оквиру првог Real presence-a.

 

Изложба ће бити отворена до 12. априла 2019.