Knjiga dežurstava
Marija Konjikušić
26. 03. 2019.

Galerija SKC u 20:00
Izložbu će otvoriti Marija Backić, istoričarka umetnosti

 

 

Radovi Marije Konjikušić, mlade umetnice i istoričarke umetnosti iz Beograda, nastali su kao rezultat trogodišnjeg uzastopnog učešća u umetničkoj koloniji u selu Gradac u Raškoj. Tokom letnjeg perioda, kolonija okuplja umetnike različitih generacija i poetsko-stvaralačkih opredeljenja sa ciljem da u specifičnom stvaralačkom ambijentu – prostorije seoske osnovne škole – individualno i/ili kolektivno realizuju radove oslobođeni strogog tematskog okvira.

Sugestivni naslovi fotografskih ciklusa „Knjiga dežurstava 2000/2001“ i „Školske table“ situiraju radove u jasan prostorno-vremenski kontekst. Marija posvećeno istražuje naličje života škole, cikličnu transformaciju kada se njegov ustaljeni dnevni ritam i energetski tok modifikuje u svojevrsnu fazu školskog sna. Takođe, u njenom fokusu je i sama kolonija koja u letnjem periodu predstavlja vrstu surogata školske vreve. Umetnica na slojevit način ispituje dva izolovana mikrosveta definisana jednim prostorom, njihovu istinitost i metapojavnost. Intencija Marijinog rada je dvojaka i oba aspekta se tiču povezivanja apartnih svetova: sveta idealnog društva koje ima sposobnost da se reprodukuje, društva u kome je opstanak školskog sistema neupitan i realne situacije koja je upravo suprotna. Tema demografskog kolapsa i škole u nestajanju kao jedne studije slučaja, konceptualno i likovno je sublimovana u nostalgičnu sliku idealne, željene škole ili njene vizuelno stilizovane realnosti. Fotografije su izvedene kao beleženje inscenacija uobičajenih situacija iz školskih hodnika, učionica, trpezarija i drugih školskih prostorija. Marijina namera nije dokumentarna fotografija, niti kritika društvene stvarnosti. Ona se suptilno dotiče prepoznatih problema, a knjiga dežurstava je primarni izvor informacija na osnovu kojih se grade slikoviti evokativni narativi. Pažljivo osmišljeni kadrovi poput vermerovskih žanr scena plene kompozicionim skladom. Ovi visoko estetizovani teatarski prizori stavljaju u drugi plan opor trag društvenog konteksta.

Drugi deo ovog site-specific projekta, nastalog međusobnim integrisanjem dve realnosti jesu radovi učesnika kolonije realizovani na školskim tablama. U pitanju su subjektivni likovni zapisi nastali na inicijativu Marije Konjikušić, autorke ovog umetničkog koncepta. Svaki od učesnika projekta je sledeći svoj prepoznatljiv rukopis, u rad inkorporirao prirodu ambijenta, neretko na duhovit i lucidan način, bilo kroz tekstualni ili neki drugi grafički element. Rezultat su male imaginarne priče, efemerne zabeleške na zelenim palimpsestima. Delujući na prvi pogled kao ishod dokolice u pauzi između dva školska časa, izraz nesputane gestualnosti, ovi radovi jesu autentične poruke letnjih „dobrih duhova“, čuvara vitalnosti Mesta. Crteži kredom dočekaće u septembru osnovce koji potom i sami postaju recipijenti i akteri vizuelno-kognitivnog procesa uosećavanja i problematizovanja pitanja prisustva/odsustva, postojanja, nestajanja, trajanja.

Marija Backić

 

 

Marija Konjikušić, rođena u Beogradu 1978. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, odsek Istorija umetnosti, i web dizajn na IT Akademiji u Beogradu. Fotografijom se bavi poslednjih 17 godina, a kao profesionalni fotograf radila je za Dom kulture studentski grad, Muzej Savremene umetnosti u Beogradu kao i freelance fotograf za različite institucije. Izlagala je na četri samostalne i više grupnih izložbi u zemlji. Trenutno živi i radi u Beogradu kao nezavisni istoričar umetnosti, fotograf i dizajner.
Predavač i idejni tvorac foto-radionice “Out of the box” koja se nekoliko puta godišnje odvija na različitim lokacijama u Beogradu.

 

Samostalne izložbe:

2016. mart, izložba fotografija “OAZA” , galerija knjižara Apropo, Beograd
2015. januar, izložba fotografija “Priča o igračkama”, galerija KPC Nova Pazova
2014. septembar, izložba fotografija “Dnevnik jednog pušača”, galerija DKSG, Beograd
2012. decembar, izložba fotografija “Priča o igračkama”, Galerija Božidarac, Beograd

 

Grupne izložbe: 

2017. maj, KULTURFORUM izložba “Tačka”, Pro3or  galerija, Beograd
2016-2018. XV-XVII međunarodna likovna kolonija “Akademija Jelena Anžujska”, Raške duhovne svečanosti, Raška
2015. decembar, grupna prodajna izložba “Novogodišnji foto-bazar u KM8” galerija KM8, Beograd
2014. grupna izložba “Umetnička kolekcija Šumatovačke – Work in progress”, galerija Doma Omladine, Beograd
2014. jul, Umetnost u javnom prostoru – Beograd za putnike u prvom susretu, Glavna železnička stanica, Beograd, u organizaciji grupe Kaleidoskop
2012. oktobar, izložba foto-knjiga u okviru projekta FOTODOKUMENTI, Salon Muzeja Savremene umetnosti, Beograd
2001. performans “Šoljica kafe”, SKC, u okviru prvog Real presence-a.

 

Izložba će biti otvorena do 12. aprila 2019.