Krida Budaya (Индонезија) и
АФА Светозар Марковић
14. 07. 2019.

Ђачки трг у 20:30

Dance with Indonesia

 

Студентски културни центар Крагујевац угостиће јединствени фолклорни ансамбл Krida Budaya, из Индонезије, на заједничком концерту фолклора са Академским фолклорним ансамблом Светозар Марковић. Концерт ће се одржати 14. јула на Ђачком тргу са почетком у 20:30.

Претходних година крагујевачка публика имала је прилику да се упозна са плесовима и играма Порторика и Грузије, а овога лета моћи ће да ужива у лепоти и сложености егзотичних плесова Индонезије. Обојен у боје и звуке ове далеке острвске земље, Ђачки трг поново постаје сцена на којој ће се сусрести две играчке традиције и на којој ће крагујевачка публика моћи да се упозна са разноликошћу светске играчке баштине. Академски фолклорни ансамбл Светозар Марковић представиће Сплет игара из Шумадије и Врањанску свиту.

Krida Budaya, основан 1983. године под окриљем индонежанског универзитета, један је од најпознатијих и најуспешнијих индонежанских омладинских ансамбала. Окупља младе људе, како и само име ансамбла каже, у „културној мисији” представљања индонежанског традиционалног наслеђа на сценама широм света. И овога лета Krida Budaya је на свом европском пропутовању, и Крагујевац је само једна од дестинација, поред Румуније, Босне и Херцеговине, Словачке и Мађарске, на којој ће ансамбл наступати као амбасадопр индонежанске културе.

Индонежански плесови, којих има преко 3000, осликавају културну и етничку разноликост архипелага који настањује више од 700 етничких група од којих свака има своје специфичне плесове. Krida Budaya доноси на сцену део овог богатог играчког наслеђа, најпре представљајући сплетове плесова Јаве и Џакарте. Живи, динамични плесови који осликавају обичаје индонежанских острва, понекад магијског значења, понекад заводљивих покрета, понекад славећи радост живота, кроз покрет приповедају историју, али и свакодневни живот индонежанског архипелага. Целокупни наступ употпуњују сјајни и раскошни костими јарких боја, као и разнолики реквизити.

Поред традиционалног плеса, Крагујевчани ће имати прилику да се упознају и са традиционалном индонежанском кухињом кроз дегустацију јела која ће припремати кувар индонежанске амбасаде. Вече традиционалне индонежанске кухиње, праћено звуцима и покретима једног од најдинамичнијих индонежанских плесова под називом Весели цвет, одржаће се 13. јула у оквиру Street Art Festivala, који Студентски културни центар Крагујевац организује већ другу годину заредом. Сви заинтересовани моћи ће да се придруже и заплешу у ритму Веселог цвета.