Концерт фолклора
07. 04. 2019.

Књажевско-српски театар у 19:00

Цена улазнице: 200 рсд

 

„Говор игре саздан је од звука, посебности, коришћења експлозивне моћи. Истраживања покрета, организације и структуре. Смејање нама самима, брзина, претеривање и умањивање, веза између задовољства и напора, и збир свих лудила, страсти и маште самих играча, до чистог облика.
У свом најбољем тренутку, игра је увек узвишена, чак и онда када је далеко од савршене. Ми се морамо одупрети конзервативном и конвенционалном схватању које је укорењено у многим облицима играчког образовања и вежбања, и препустити позицију старих идеја, неким новим и бољим мислима. И никада не смемо заборавити да помало заиграмо, свакога дана. И увек се морамо сетити да помало заиграмо, свакога дана… и никада испред огледала.”

Охад Нахарин

Као и претходних година, Академски фолклорни ансамбл Светозар Марковић прославиће свој рођендан на сцени, доносећи публици део играчког и певачког наслеђа наше традиције, а које негује од давне 1977. године. Више од 4 деценије ансамбл има улогу чувара, али и репрезента игара и песама наше нематеријалне културне баштине, уносећи у њих, из године у годину, нову енергију нових младих људи који се придружују ансамблу у остварењу ових важних циљева.

На концерту ће се представити извођачки ансамбли, Први и Други и Ансамбл ветерана,  Народни оркестар Светозар Марковић, као и Певачка група Студенац. Гост овогодишњег априлског концерта је Први ансамбл Центра за очување традиције и културе ТЕНТ из Обреновца.