Koncert folklora
07. 04. 2019.

Knjaževsko-srpski teatar u 19:00

Cena ulaznice: 200 rsd

 

„Govor igre sazdan je od zvuka, posebnosti, korišćenja eksplozivne moći. Istraživanja pokreta, organizacije i strukture. Smejanje nama samima, brzina, preterivanje i umanjivanje, veza između zadovoljstva i napora, i zbir svih ludila, strasti i mašte samih igrača, do čistog oblika.
U svom najboljem trenutku, igra je uvek uzvišena, čak i onda kada je daleko od savršene. Mi se moramo odupreti konzervativnom i konvencionalnom shvatanju koje je ukorenjeno u mnogim oblicima igračkog obrazovanja i vežbanja, i prepustiti poziciju starih ideja, nekim novim i boljim mislima. I nikada ne smemo zaboraviti da pomalo zaigramo, svakoga dana. I uvek se moramo setiti da pomalo zaigramo, svakoga dana… i nikada ispred ogledala.”

Ohad Naharin

Kao i prethodnih godina, Akademski folklorni ansambl Svetozar Marković proslaviće svoj rođendan na sceni, donoseći publici deo igračkog i pevačkog nasleđa naše tradicije, a koje neguje od davne 1977. godine. Više od 4 decenije ansambl ima ulogu čuvara, ali i reprezenta igara i pesama naše nematerijalne kulturne baštine, unoseći u njih, iz godine u godinu, novu energiju novih mladih ljudi koji se pridružuju ansamblu u ostvarenju ovih važnih ciljeva.

Na koncertu će se predstaviti izvođački ansambli, Prvi i Drugi i Ansambl veterana,  Narodni orkestar Svetozar Marković, kao i Pevačka grupa Studenac. Gost ovogodišnjeg aprilskog koncerta je Prvi ansambl Centra za očuvanje tradicije i kulture TENT iz Obrenovca.