Koncert folklora
Tradicija u pokretu 2022
27. 11. 2022.

Knjaževsko-srpski teatar u 19:00

 

Posvećen tradicionalnoj igri, radosti njenog izvođenja već punih 45 godina, u želji da tu svoju ljubav i radosno iskustvo igre podeli sa publikom, Akademski folklorni ansambl Svetozar Marković na scenu donosi TRADICIJU U POKRETU – raznovrsnost izraza, pokreta i ukrasa našeg tradicionalnog igračkog nasleđa.

 

Ove godine nosioci koncerta su Prvi izvođački ansambl, Pevačka grupa Studenac i Narodni orkestar Svetozar Marković. Slaveći tradicionalnu igru kao izraz univerzalnog jezika razumljivog svima, a samim tim i kao dragoceno sredstvo komunikacije i povezivanja, ansambl će scenu podeliti sa gostima iz Sremske Mitrovice, Folklornim ansamblom Branko Radičević, Centra za kulturu Sirmiumart.

 

„Govor igre sazdan je od zvuka, posebnosti, korišćenja eksplozivne moći. Istraživanja pokreta, organizacije i strukture. Smejanje nama samima, brzina, preterivanje i umanjivanje, veza između zadovoljstva i napora, i zbir svih ludila, strasti i mašte samih igrača, do čistog oblika.
…I nikada ne smemo zaboraviti da pomalo zaigramo, svakoga dana. I uvek se moramo setiti da pomalo zaigramo, svakoga dana… i nikada ispred ogledala.”

Ohad Naharin, koreograf