Концерт фолклора
Традиција у покрету 2022
27. 11. 2022.

Књажевско-српски театар у 19:00

 

Посвећен традиционалној игри, радости њеног извођења већ пуних 45 година, у жељи да ту своју љубав и радосно искуство игре подели са публиком, Академски фолклорни ансамбл Светозар Марковић на сцену доноси ТРАДИЦИЈУ У ПОКРЕТУ – разноврсност израза, покрета и украса нашег традиционалног играчког наслеђа.

 

Ове године носиоци концерта су Први извођачки ансамбл, Певачка група Студенац и Народни оркестар Светозар Марковић. Славећи традиционалну игру као израз универзалног језика разумљивог свима, а самим тим и као драгоцено средство комуникације и повезивања, ансамбл ће сцену поделити са гостима из Сремске Митровице, Фолклорним ансамблом Бранко Радичевић, Центра за културу Sirmiumart.

 

„Говор игре саздан је од звука, посебности, коришћења експлозивне моћи. Истраживања покрета, организације и структуре. Смејање нама самима, брзина, претеривање и умањивање, веза између задовољства и напора, и збир свих лудила, страсти и маште самих играча, до чистог облика.
…И никада не смемо заборавити да помало заиграмо, свакога дана. И увек се морамо сетити да помало заиграмо, свакога дана… и никада испред огледала.”

Охад Нахарин, кореограф