Концерт Певачке групе Студенац
01. 03. 2019.

 

Галерија Народног музеја у 19:00

Улаз је бесплатан

 

Лепоту традиционалног певачког наслеђа Певачка група Студенац доноси на сцену у свом пуном саставу, па ће се на мартовском концерту представити сви чланови женске и мушке певачке групе.

Женска певачка група Студенац основана је 1995. године у оквиру Академског фолклорног ансамбла Светозар Марковић, Студентског културног центра Крагујевац. Група је наступала и у оквиру ансамбла и самостално, освајајући бројне награде на концертима и смотрама широм света (Италија, Француска, Мађарска, Пољска, Чешка, Летонија, Естонија, Турска, Канада, Босна и Херцеговина, Хрватска, Македонија, Грчка…). Рад групе обележила су два аудио издања – Извор вода извирала, 1999. године, са песмама из шумадијских крајева и Далеко смо, Миле, за горама, објављенo 2014. године. Репертоар овог аудио издања осмишљен је тако да доминирају песме из централне Србије, али су присутни и напеви из других делова Србије и Балкана, као и карактеристични примери појединих вокалних дијалеката. Међу њима су песме и старијег и новијег певачког наслеђа, различите жанровске припадности из југоисточне, југозападне и северне Србије. Оба музичка издања остварена су уз сарадњу са етномузикологом др Сањом Ранковић.
Данас највећи део репертоара чине песме из централне Србије, али се чланице труде да, поред шумадијског стила певања, који им је природно најближи, негују и квалитетно интерпретирају и песме из свих осталих крајева где живе или су живели Срби.

Од октобра 2015. године започет је рад на формирању Мушке певачке групе Студенац. Група је за врло кратак период постојања имала низ веома запажених како самосталних, тако и заједничких наступа са фолклорним ансамблом, а све са циљем промовисања и афирмисања нашег традиционалног певачког наслеђа.