Ispod vode – iznad vode / Ljudska figura u pokretu – Milica Jakšić

KONTAKT Galerija SKC
Ispod vode – iznad vode / Ljudska figura u pokretu – Milica Jakšić, utorak, 5. jul 2016. u 20h.
Izložba Ispod vode – iznad vode / Ljudska figura u pokretu, autorke Milice Jakšić biće otvorena u KONTAKT Galeriji SKC u utorak 5. jula 2016. godine u 20 h. Publika će izložbu moći da pogleda do 29. jula 2016.
Izložba unikatne keramike Milice Jakšić
Ispod vode – iznad vode / Ljudska figura u pokretu
Voda simbolizuje život – njegovu iluziju, protok, nestalnost. U prirodu čoveka je usađena težnja za napretkom, da se bude uvek bolji i brži. Ta borba sa vodom stoga je impresivna. Činjenica da su ljudska tela pri plivanju delimično u vodi, a delimično iznad nje (spoj tela i vode), osim mogućnosti umetničkog prikaza raznovrsnih ljudskih pokreta, omogućava i svojevrsni fenomen duple reakcije posmatrača gde svaki prikazani pokret iznad vode rezultira i zamišljenim pokretom ispod vode, odnosno odrazom na vodi.
Postavljene skulpture su, osim u međusobnoj, i u interakciji sa pubilikom i predstavljaju emocije posmatrača izražene kroz pokret pojedinačne skulpture, tj. pokret koji je posledica emocije i očekivanja posmatrača. Koliko su skulpture plivača delimično zarobljene ispod vode (površine), toliko su i konkretne emocije posmatrača zarobljne ispod „voajerskog“ izraza lica, ali istovremeno nagoveštene kako plivačkim pokretima iznad površine, tako i bojom nanetom na skulpturu. Koliko je pokret izraz emocija, toliko su i emocije uslovljene pokretom.
Milica Jakšić, (1975) Stara Pazova, diplomirala je keramiku na FPU u Beogradu. Na istom smeru završila je i master studije. Samostalno je izlagala u Staroj Pazovi i Smederevskoj Palanci. Izlagala je na grupnim izložbama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Portugaliji. Učesnica je Međunarodnih likovnih kolonija u Kikindi, Zlakusi, Krčedinu i Temišvaru. Nagrađena je 2014. godine Diplomom ULUPDS-a za seriju radova “Ispod vode – iznad vode”.
kontakt:
milicakeramika@gmail.com