Izbor iz Zbirke grafika Odeljenja za istoriju umetnosti Narodnog muzeja Kragujevac

Studentski kulturni centar Kragujevac u saradnji sa Narodnim muzejem Kragujevac predstaviće izložbu Izbor iz Zbirke grafika Odeljenja za istoriju umetnosti Narodnog muzeja Kragujevac u KONTAKT Galeriji SKC. Otvaranje izložbe zakazano je za utorak 13. septembara 2016. u 20h.

Izložba Izbor iz Zbirke grafika predstavlja jedan segment velike izložbe koju Narodni muzej Kragujevac organizuje pod nazivom – Zbirka grafika Odeljenja za istoriju umetnosti Narodnog muzeja Kragujevac.

Ovom izložbom i velikim katalogom Zbirke, kragujevački Muzej i Odeljenje za istoriju umetnosti nastavljaju predstavljanje i publikovanje bogate Istorijsko-umetničke zbirke – već su publikovani Katalog Vajarske zbirke, katalog Zbirke Crteža, Katalog Stalne postavke uz prateće izložbe.

Ova izložba predstavlja presek Zbirke grafika uz predstavljanje najznačajnijih imena i dela umetnosti grafike na prostorima bivše Jugoslavije, kao i izbor stranih umetnika.

Zbirka sadrži preko 400 grafika, u mapama i kao pojedinačne radove, od ukupno – 120 umetnika – hronološki pokriva perod od sredine 19. veka, kroz ceo 20. vek sa naglaskom na 60-te, 70-te godine, kao i 90-te godine i početak 21. veka.

Pored autora iz Srbije, zastupljeni su i umetnici iz Slovenije, Hrvatske, Bosne, ali i iz Nemačke, Rusije, Italije, Poljske, Slovačke …i, naravno, kragujevački autori.

U Kontakt Galeriji SKC biće izložen Izbor iz Zbirke grafika – 12 autora sa 26 radova.

AutorkatalogaiizložbejeTatjanaMilosavljević, muzejskisavetnikistoričarumetnosti.

Publika će biti u prilici da izložbu pogleda do 6. oktobra 2016.

uuu.skckg.com