Zid gneva

U sredu, 17. septembra, sa početkom u 20 sati u Kutiji šibica SKC biće predstavljena prva zbirka pesama Nikole Đokovića „Zid gneva“. Učetvuju Vladimir Perić i autor. Moderator Nenad Glišić.

U ediciji CZKD Poeziranje, i uz podršku ImagoLit iz Stokholma, Švedska, 2014. objavljena je knjiga poezije„Zid Gneva“, autora Nikole Đokovića.

„Zid gneva“ je, kako sam autor uvodi u predgovoru„Umesto pohvale poetskoj arkadiji“ , knjiga „ o kolektivističkom zaboravu, o depresijii ludilu, o normalnosti jedne patologije, o dijagnozi jedne stvarnosti zasnovane na masovnom potiskivanju, dnevnim odbrambenim mehanizmima, laganju i krivotvorenja prošlosti, a time i sadašnjosti i budućnosti. Ona je sabijena, kondenzovana i mučna onoliko koliko je ta i takva svakidašnjica bila i ostala otrovna i nepodnošljiva. Ne znam da li će je čitaoci moći pročitati u jednom dahu, ali ja sam je stvarao praktično u kontinuitetu. Ne verujem da poezija sme više tavoriti u čarobnoj arkadijskoj zemlji, jer je tu već jednom bila, pokazavši se kao odana sluškinja poretka koji je otelotvorio međuetničku mržnju, i unakazio toliko života. „

Nikola Đoković rođen je u Kragujevcu 1978. godine. Diplomirao je na grupi za srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu (odeljenje u Kragujevcu), 2004. godine. U okviru projekta razmene studenata Basileus, studirao je na postdiplomskim studijama u Zagrebu, na Odseku za komparativnu književnost, film i izvedbene umetnosti Filozofskog fakulteta (u trajanju od 10 meseci). Učesnik je prvogart modulaprojekta Criticize this!, koji je okupio mlade kritičare umetnosti iz regiona i objavio je nekoliko teorijskih radova ( u hrvatskim časopisima Zarez i 15 dana, srpskim časopisima Polja i Nasleđe, BIH časopisu Sarajevske sveske) iz polja dekonstrukcije dominantnih rodnih, polnih i nacionalnih narativa, u primerima iz svetske i naročito književnosti edž-ju prostora. Trenutno radi na doktorskoj tezi koja nosi naziv Nacija:subjekt:tekst ( književnost egzila i postjugoslovenski književni prostor). Do sada, pesme objavljivao za sajtove Peščanika i Kontrapressa, iz Srbije.