Eklektik Orkestra
04. 02. 2020.

SALA PMF U 21:00

ULAZ JE BESPLATAN

 

SKC Kragujevac predstavlja najnovije izdanje, prvi album ansambla Eklektik Orkestra pod nazivom „The Gathering“. Promotivni koncert sastava održava se 4.februara od 21h u Sali PMF-a. Eklektik Orkestra predstaviće autorske kompozicije koje se nalaze na ovom izdanju.

Eklektik Orkestra je projekat koji je nastao u oktobru 2018. pri Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu, povodom dvestogodišnjice moderne prestonice Srbije. Oformio se u cilju oplemenivanja umetničkog sadržaja grada, širenja muzičke scene, kolaboracije i edukacije.
Kako i sam naziv implicira, eklektika je primarni pogon ovog sastava, a taj pristup se jasno vidi u odabiru instrumenata. Orkestar čine gudački trio, koji donosi boju klasične muzike, duvački trio u službi boje džeza, dok bazu čini standardni kvartet popularne muzike koji u sebi sadrži klavir, gitaru, bubanj i bas. Kao vezivo, tu su perkusije koje donose egzotični i filmski zvuk. Članovi ansambla variraju od mladih klasičnih i džez muzičara,
preko samoukih entuzijasta, do iskusnih i priznatih muzičara, što ovom projektu daje edukativnu notu zarad razmene iskustva.
Kada je u pitanju repertoar, koncept eklektike je i tu prisutan te je muzička paleta ovog sastava široka. Oni izvode autorske kompozicije lokalnih muzičara koje u srži nose tradiciju Balkana, poput narodnih melodija i neparnih ritmova, sve to kroz harmonske boje džeza. Svojim prvim izdanjem oni prikazuju „world music“ stranu njihovog stvaralaštva.

 

Eklektik Orkestra su:

 

Iva Paunović-violina
Ljubica Grbović- viola
Andrej Aleksić- kontrabas
Mina Cvetković- flauta i pikolo
Jelena Branković – flauta
Nikola Cvetković-truba
Ivan Ćirilović – gitara
Katarina Petrović – klavir
Nemanja Ristović – bas
Saša Ranković – bubanj
David Armuš- udaraljke(bongosi,
tarabuka, kahon)
Stojan Arsić – udaraljke i efekti
Aca Pejčić- kaval, tenor i sopran saksofon, metalofon, klavijature.