Душан Јевтовић и Васил Хаџиманов
09. 12. 2022.

КОНТАКТ ГАЛЕРИЈА У 21:00

ЦЕНА УЛАЗНИЦЕ ЈЕ 500РСД

 

Овај двојац изванредних музичара гаји посебну комуникацију у музицирању. Након више заједничких пројеката у различитим саставима, прошле године самостално су објавили албум симболичног назива ДУО.
Јединствена комбинација клавира и гитаре у дуету се може чинити необичном али у интепретацији ова два сјајна уметника резултат је музика која убедљиво доноси индивидуланост у изразу. Разиграна артикулација тонова и текстура, унисони гласови који надограђују, иновативне технике извођења и суптилно додавање ефеката стварају тродимензионалну звучну сцену. Према речима уметника ово је музика са пасошем грађанина света који није одан ниједном месту посебно.

 

„У овом случају имамо два велика умјетника на заједничком задатку. Нису баш тако честе колаборације тако великих и умјетнички прилично уравнотежених музичара. Душан и Васил, сваки са завидном музичком каријером,овај пут нам се, албумом „Дуо“ представљају кроз девет изузетно интересантних инструменталних композиција. Симбиозом својих великих и доказаних техничких могућности, као и истанчаним осјећајима за џез композиције и богате импровизације, граде звучну слику јединствене и непоновљиве атмосфере.
Текстуром разноврсна и слојевита, ритмовима богата, измјеном водћих интрумената који се не такмиче већ допуњују… свака од композиција је уникатна. Складност интерпретација коју нам нуде Душан и Васил, магнетизаам је који слушатељу држи пуну пажњу у ишчекивању „расплета“ њихових музичких замисли. Музички ефекти укључени у звучну слику, дискретни су и проширују хоризонте основних инструмената.
У музичкој пирамиди, како је ја видим, на самом врху је класична музика. Послије ње долази џез, а онда све остале музичке врсте- рок, поп, соул, реге, етно…Нећу рећи што је на дну. Знате то и без мене.
Како то лијепо рече Р.М.Точак – „музика није ствар укуса, она је ствар нивоа“. Искрено се надам да су они који ово читају дошли до нивоа да воле, цијене и слушају џез.“

 

Рецензија: Драгутин Матошевић