ДОБАР ГЛАС

ГАЛЕРИЈА СКЦ КРАГУЈЕВАЦ
Изложба плаката студената катедре за Графички дизајн ФИЛУМ-а, под називом ДОБАР ГЛАС, биће отворена у Галерији СКЦ у уторак, 21. јуна 2016. у 20х. Изложбу ће отворити Слободан Штетић, ред. професор. Публика ће изложбу моћи да погледа до 10. јула 2016.
ДОБАР ГЛАС
Идуће године Филолошко-уметнички факултет слави петнаест година самосталног постојања. Најпре је био састављен од три одељења београдских факултета: Филолошког факултета, Факултета примењене уметност и Факултета музичке уметности. Осамостаљивање није лако ишло, али се показало оправданим. Универзитет у Крагујевцу је тада добио нови, једанаести самостални факултет, и тиме ојачао за поље филологије и уметности.
Стварањем новог Факултета са три одсека, његовим акредитовањем и значајним местом у култури престоног Крагујевца, тада млади наставници и сарадници, уз помоћ искусних професора ангажованих са других факултета, кренули су у стварање историје високог школства, пре свега Шумадије, али и Републике Србије.
Један од одсека овог Факултета јесте и Одсек за Графички дизајн, који је касније проширен на катедре: за графички дизајн, сликарство и унутрашњу архитектуру. На изложби Добар Глас сам желео да представим двадесетак радова који су настали у оквиру Катедре за графички дизајн, на предмету Плакат. Иако је у наведеном периоду настало неколико хиљада плаката, избор је адекватан простору и представља само плакате који су излагани на значајним меđународним изложбама, бијеналима, тријеналима, као и они коју су овенчаним значајним професионалним наградама. Студенти су своје плакате излагали на преко педесет меđународних манифестација. Били су финалисти великих конкурса, попут оног Теарас Гауда у Шпанији или Магдалене у Словенији. Čак шест пута су својим плакатама добили награде на „Стеријином позорју“ и тиме доказали да постојање Филолошко-уметничког факултета у целини има своје место у мрежи универзитета, у Крагујевцу, у Србији, али и у Европи. Избор који сам направио за ову изложбу садржи и плакат који је добио и престижну награду Хуго Бос, светског модног магната. Не постоји значајнији јубилеј на планетарном нивоу који нисмо обележили серијом плаката који су, касније, своју верификацију стицали пред строгим меđународним жиријима на готово свим континентима.
Осим признања из целог света, Стеријиних награда, коју прижељкују сви глумци, простора у светским галеријама, каталозима и монографијама, већина учесника ове изложбе има своје место у свету графичког дизајна. Многи од њих су данас и универзитетски наставници и сарадници. Они свој таленат, велико знање и искуство преносе на младе и тиме настављају да граде једну нову школу која полако налази своје место у свету, у: Школу крагујевачког плаката.
Овом приликом морам да поменем Јовану Јанковић, Владимира Петровића, Ивана Мишића, доц. Немању Драгојловића, Борка Нерића, Владимира Милановића, асс. мр. Ирену Кнежевић, Ану Пешић, Јакова Јаковљевића, Јовану Аранđеловић, Александра Мијаиловића, Ану Мијаиловић и Мину Баклижу. Они својим талентом проносе ДОБАР ГЛАС о Србији, Крагујевцу и Филолошко-уметничком факултету.
Слободан Штетић, ред. професор