Депресија
Андреја Бошковић
19. 04. 2023.

Контакт галерија СКЦ, 19:00

Предавање и дискусија

Депресивни поремећај је један од три најчешћих узорка обољевања у свету поред исхемијске болести срца и цереброваскуларних болести.

Савремени брзи темпо живота, излаже човека 21. века, великим напорима сталног прилагођавања свакоднвеним стресним ситуацијама, човек се осећа усамљеним и несигурним за своју егзистенцију, што изазива и анксиозност и депресију.

Депресију карактерише патолошко депресивно расположење, губитак интересовања и задовољства, смањена енергија, осећај кривице, беспомоћност, ниско самопоштовање, поремећај сна (несаница или претерано спавање) и апетита (углавном смањен, а може и повећан), лоша концентрација, црне мисли.

Депресија се разликује од уобичајених флуктуација расположења и краткотрајних емоционалних реакција на стрес. Такође се разликује и од туге која се јавља као нормална реакција на различите догађаје и помаже у превазилажењу онога што се догодило. Оно што карактерише депресију, а што је кључна разлика у односу на нормалну тугу су: интензитет и трајање, односно депресија је константна и сурова, утиче на когнитивно и емоционално доживљавање и тумачење.

О узроцима, симптомима, врстама, третманима и још понечему говориће Андреја Бошковић, Дипломирани психолог, Мастер ниво из психологије, који је стекао на Филозофском факултету у Београду.

Од 2012. до 2016. године, је дијагностички и психотерапијски радио као психолог у Клиничком центру у Крагујевцу, на Клиници за психијатрију.

Тренутно је стручни сарадник и предавач у Истраживачкој станици Петница, што је уједно и највише звање у овој научној институцији.
Од семинара и обука прошао је тренинг Светске здравствене организације (Траининг оф Траинерс : Елементс оф Псyхосоциал Треатмент: Унитед Натионс Оффице он Другс анд Цриме, 2013) као и ауторски семинар из Форензичке психологије.

Од септембра 2016. године Андреја Бошковић је као нестраначка личност био ангажован за саветника министра, неуропсихијатра проф. др Славице Ђукић Дејановић, у Влади Републике Србије у Београду.