Da se ne zaboravi, HOLOKAUST, da se nikad ne ponovi – Muzika piše sećanja
19. 10. 2018.

Svečana Sala Prve kragujevačke gimnazije u 18:00

Psihologija, istorija i muzika za TOLERANCIJU, protiv ANTISEMITIZMA, AGRESIJE, MRŽNJE, PREDRASUDA…

 

Studentski kulturni centar Kragujevac ugostiće tribinu Srpsko-jevrejskog pevačkog društva − DA SE NIKAD NE ZABORAVI, HOLOKAUST, DA SE NIKAD NE PONOVI – MUZIKA PIŠE SEĆANJA. Tribina će se održati u okviru Oktobarskih svečanosti, 19. oktobra u 18h u Svečanoj Sali Prve kragujevačke gimnazije.

 

Srpsko-jevrejsko pevačko društvo već deset punih godina organizuje tribinu/radionicu koja ujedno predstavlja čas istorije, muzičkog i psihologije, nastojeći da osnaži i edukuje mlade u borbi protiv netolerancije, agresije, predrasuda i antisemitizma. Tribini je do sada prisustvovalo preko 14 500 posetilaca, prvenstveno mladih, srednjoškolaca i studenata.

 

Učesnici tribine su renomirani stručnjaci: profesor Dragan Popadić, socijalni psiholog (Filozofski fakultet), kao i autor tribine, Marlena Vajnberger – Pavlović, predsednica Srpsko-jevrejskog pevačkog društva. Posebnost ovih javnih časova čini i učešće preživelih žrtava, a publika u Kragujevcu će imati priliku da čuje ispovest Sonje Demajo Lunginović. Na ovaj način, iz tri ugla predstavljena je priča o Holokaustu, srpskim i romskim žrtvama, a sa akcentom na podizanju svesti o nastajanju i štetnosti predrasuda, stereotipa, o važnosti individualne odgovornosti, razvijanja sposobnosti prepoznavanja zločina, žrtve, zloupotrebe vlasti, o potrebi borbe protiv rasizma i ksenofobije.

 

Izlaganje govornika praćeno je nastupom hora, koji dodatno pojašnjava i oslikava dešavanja, atmosferu, kao i jednu od poruka tribine − muzika piše sećanja na sve žrtve.

 

Pokrovitelj projekta je Ministarstvo prosvete, a podršku su pružili i međunarodni fondovi (Ambasada Nemačke, Austrije, Izraela, Jevrejski humanitarni fond u Holandiji, Švajcarska agencija za razvoj i dr) i srpske institucije (Ministarstvo kulture, rada i socijalne politike, Spoljnih poslova, Sekretarijat za kulturu, za sport i omladinu, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, za vere, za mlade,potom i gradske opštine, pojedini centri za kulturu, kompanije ERSTE banka, TRAG fondacija i dr).
Projekat dobio i međunarodno priznanje na konferenciji Evropski Forum Wachau, (Austrija, 2011, 2012 , 2013 , 2014 i 2016), u Moskvi (Svetska konferencija protiv nacizma, januar 2012), kao i preporuke Saveta Europe (2011, 2012, 2016), Yad Vashem, Izrael (2013, 2014, 2018).