Vrtlog
Ilhan Pačariz
10. 03. 2021.

Zoom sastanak, 19:00

Predstavljanje zbirke pesama

Ilhan Pačariz rođen je u Prijepolju 1983. godine. Diplomirao je komparativnu književnost i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. „Vrtlog“ je njegova treća pesnička knjige. Pre nje objavio je: „Sobni nomad“ (2011) i „Oniričke pesme“ (2015).

O Vrtlogu:

“I u nov(ij)oj Pačarizovoj poeziji prepoznaju se izvjesne linije kontinuiteta, koje bi se kroz njegovo pisanje perpetuirale od ran(ij)ih pjesama, preko Sobnog nomada i knjige Oniričke pesme, sve do Vrtloga koji je sada zinuo preda mnom i pred vama. Riječ je o konstantama na tematsko-motivskom planu, a pogotovo u ravni pjesničkog postupka. Primjerice, čini mi se da i nakon svih mijena i faza koje je Pačariz kao pjesnik u proteklih petnaestak godina neizbježno prošao, njegova poezija u velikoj mjeri i dalje nastaje iz dviju disparatnih, ponekad i sukobljenih tendencija. Prva je narativna, utemeljena u “stvarnosnim” kodovima i vođena ispovjednim impulsom, dok je subjekt koji progovara u njoj pripadajućim pjesmama jasno autobiografski kodiran. Druga tendencija obeležena je ludičkim, nerijetko i narealističkim senzibilitetom, a svojim tonom uglavnom stoji u izrazitom kontrastu s patosom narativno-ispovjednih pjesama…”
(iz pogovora “Imperativ odsutnosti” Dinka Kreha)

Veza za sastanak: https://us05web.zoom.us/j/9868338289?pwd=TjEzblkvdVkrNWU1OE1tam9samw3Zz09&fbclid=IwAR3TY2ybfz2GpSM58HSeOTosJEojKDXYvqziJ-P80s3HN7zqC0ZK7oFEWx0#success