Војкан Трифуновић
Краљевачка панк хроника
4. 11. 2020.

Контакт галерија СКЦ, 19:00

Разговор о књизи

 

Књига „Краљевачка пунк хроника“ аутора Војкан Трифуновића, историчара из Краљева, представља важно сведочанство о развоју једне од најзанимљивијих локалних пунк сцена на простору Србије, али и бивше Југославије. Говори не само о бендовима и њиховим песмама, већ и друштвено-политичком ангажману појединих актера сцене. Било је ту свега – антимекдоналдс кампање када нико није доживљавао Мекдоналдс као претњу, антирасистичке активности када је мржња према сународницима другачије боје коже била опште место, антимилитаристичке акције када су ратне страхоте биле свакодневница. Али, изван ових тешких тема, књига се бави и одрастањем у Краљеву у периоду од неколико деценија на прелазу између 20. и 21. века. Говори о једној младости и једном узбудљивом времену.
На преко 250 страница и подељена на 15 поглавља књига „Краљевачка пунк хроника“ пружа инсајдерски увид у развој саме сцене, (пра)почетке и врхунце, али и утицаје које имала на многе бендове и појединце/ке на овим просторима. Све је пропраћено гомилом аутентичних, до сада невиђених, фотографија, као и изјавама оних који су ову сцену стварали.

 

Војкан Трифуновић (10.9.1982), историчар из Краљева, присутан на еx-Yу пунк сцени више деценија кроз разне активности (бендови, фанзини, организација концерата, итд). Аутор више текстова на многобројним порталима (Вице, Круг, Акузатив, Машина, итд) и различитим публикацијама (омладински часописи, локалне новине, фанзини). Бави се различитим феноменима попут омладинских субкултура, (непознате) историје Краљева, историјом левичарског/радничког покрета у Србији, итд. Ради(о) као наставник историје у више основних/средњих школа, активиста неколицине омладинских НВО-а, борац против непросвећености и неправде.