Vojkan Trifunović
Kraljevačka pank hronika
4. 11. 2020.

Kontakt galerija SKC, 19:00

Razgovor o knjizi

 

Knjiga „Kraljevačka punk hronika“ autora Vojkan Trifunovića, istoričara iz Kraljeva, predstavlja važno svedočanstvo o razvoju jedne od najzanimljivijih lokalnih punk scena na prostoru Srbije, ali i bivše Jugoslavije. Govori ne samo o bendovima i njihovim pesmama, već i društveno-političkom angažmanu pojedinih aktera scene. Bilo je tu svega – antimekdonalds kampanje kada niko nije doživljavao Mekdonalds kao pretnju, antirasističke aktivnosti kada je mržnja prema sunarodnicima drugačije boje kože bila opšte mesto, antimilitarističke akcije kada su ratne strahote bile svakodnevnica. Ali, izvan ovih teških tema, knjiga se bavi i odrastanjem u Kraljevu u periodu od nekoliko decenija na prelazu između 20. i 21. veka. Govori o jednoj mladosti i jednom uzbudljivom vremenu.
Na preko 250 stranica i podeljena na 15 poglavlja knjiga „Kraljevačka punk hronika“ pruža insajderski uvid u razvoj same scene, (pra)početke i vrhunce, ali i uticaje koje imala na mnoge bendove i pojedince/ke na ovim prostorima. Sve je propraćeno gomilom autentičnih, do sada neviđenih, fotografija, kao i izjavama onih koji su ovu scenu stvarali.

 

Vojkan Trifunović (10.9.1982), istoričar iz Kraljeva, prisutan na ex-Yu punk sceni više decenija kroz razne aktivnosti (bendovi, fanzini, organizacija koncerata, itd). Autor više tekstova na mnogobrojnim portalima (Vice, Krug, Akuzativ, Mašina, itd) i različitim publikacijama (omladinski časopisi, lokalne novine, fanzini). Bavi se različitim fenomenima poput omladinskih subkultura, (nepoznate) istorije Kraljeva, istorijom levičarskog/radničkog pokreta u Srbiji, itd. Radi(o) kao nastavnik istorije u više osnovnih/srednjih škola, aktivista nekolicine omladinskih NVO-a, borac protiv neprosvećenosti i nepravde.