ВИП Кинотека
Варљиво лето ’68
24. 09. 2018.

Култни филм Горана Паскаљевића Варљиво лето ’68, који је дигитално рестаурисан у оквиру пројекта Вип Кинотека, премијерно ће бити приказан крагујевачкој публици на пројекцији 24. септембrа 2018. у 20:00 у КОНТАКТ Галерији СКЦ. Улаз је слободан.
Варљиво лето ’68 је југословенски филм снимљен 1984. године у режији Горана Паскаљевића по сценарију Гордана Михића. Ово филмско остварење остало је упамћено по феноменалној глумачкој постави и одличној глуми легендарног Данила Бате Стојковића, као и Мије Алексића, Славка Штимца, Мире Бањац, Неде Арнерић, Сање Вејновић, Иване Михић и других. Варљиво лето ’68 на духовит начин приказује љубавне проблеме младог Петра и његов однос са оцем, дајући ширу слику југословенског друштва тих преломних година.
Филм је освојио Гран при жирија Фестивала медитеранског филма у Бастији, као и Гран при и награду публике у Орлеану, а учествовао је на многим међународним фестивалима и остао један од омиљених у региону, са репликама које напамет знају различите генерације филмофила.
Овим филмом настављен је процес дигиталне рестаурације култних филмова домаће кинематографије, у оквиру пројекта Вип кинотека, који за циљ има да сачува и заштити остварења која су обележила српску кинематографију, а проглашена су за национално културно добро. Пројекат обухвата десет филмских остварења, а филм Варљиво лето ’68 је шести наслов који се у новом руху нашао пред публиком.