VIP Kinoteka
Varljivo leto ’68
24. 09. 2018.

Kultni film Gorana Paskaljevića Varljivo leto ’68, koji je digitalno restaurisan u okviru projekta Vip Kinoteka, premijerno će biti prikazan kragujevačkoj publici na projekciji 24. septembra 2018. u 20:00 u KONTAKT Galeriji SKC. Ulaz je slobodan.
Varljivo leto ’68 je jugoslovenski film snimljen 1984. godine u režiji Gorana Paskaljevića po scenariju Gordana Mihića. Ovo filmsko ostvarenje ostalo je upamćeno po fenomenalnoj glumačkoj postavi i odličnoj glumi legendarnog Danila Bate Stojkovića, kao i Mije Aleksića, Slavka Štimca, Mire Banjac, Nede Arnerić, Sanje Vejnović, Ivane Mihić i drugih. Varljivo leto ’68 na duhovit način prikazuje ljubavne probleme mladog Petra i njegov odnos sa ocem, dajući širu sliku jugoslovenskog društva tih prelomnih godina.
Film je osvojio Gran pri žirija Festivala mediteranskog filma u Bastiji, kao i Gran pri i nagradu publike u Orleanu, a učestvovao je na mnogim međunarodnim festivalima i ostao jedan od omiljenih u regionu, sa replikama koje napamet znaju različite generacije filmofila.
Ovim filmom nastavljen je proces digitalne restauracije kultnih filmova domaće kinematografije, u okviru projekta Vip kinoteka, koji za cilj ima da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro. Projekat obuhvata deset filmskih ostvarenja, a film Varljivo leto ’68 je šesti naslov koji se u novom ruhu našao pred publikom.