ВИП Кинотека
Три карте за Холивуд
28. 03. 2019.

Контакт галерија у 20:00

Улаз слободан

 

Овог месеца у оквиру пројекта Вип кинотека, биће приказан десети дигитално рестаурирани филм Три карте за Холивуд , филмско остварење из 1993. године у режији Божидара Николића у којем су запажене улоге остварили нека од највећих имена српске кинематографије. Три карте за Холивуд је носталгична прича и драматична комедија која се дешава у руралној Југославиј у време Кубанске ракетне кризе из 1962. годиине. Прича о три дечака који су опчињени магијом седме уметности, одлучују да из своје забите варошице побегну, ништа мање, него право у Холивуд. У исто време локални полицајац еуфорично организује дочек Маршала Тита, председника државе, а његови „строго контролисани“ грађани под утиском драматичних догађаја око Кубе почињу да се деле на два табора, решена да истерају до краја оно што неће успети Хрушчову и Кенедију…

 

Незаборавне улоге на овом филму остварили су и Љубиша Самарџић, Велимир Бата Живојиновић, Драган Николић, Неда Арнерић, Милутин Мина Караџић, Данило Лазовић, Јосиф Татић, Данило Бата Стојковић и многи други.

Овај култни филмски наслов више пута је награђиван – награда публике за најбољи филм и Сребрна Мимоза за режију на Херцегновском филмском фестивалу, награда за најбољу камеру на Фестивалу европског филма „Палић“, награде за најбољу мушку и женску улогу на Филмском фестивалу у Нишу припале су глумцима Браниславу Јеринићу и Неди  Арнерић.

 

Југословенска кинотека и компанија Вип мобиле покренули су пројекат „Вип кинотека“ са циљем да класици југословенске кинематографије, који су проглашени за национално културно добро од великог значаја, остану сачувани у врхунском квалитету слике и тона за поновно приказивање на домаћим и међународним фестивалима.

Овим филмом завршава се први циклус рестаурације филмова у оквиру пројекта Вип кинотека.