Вече акордеониста
27. 7. 2017.

ЛЕТЊА СЦЕНА СКЦ У 20:00

УЛАЗ ЈЕ БЕСПЛАТАН

 

Свирају: Надежда Миленковић, Ђорђе Павловић, Данило Митић и Филип Новаковић

На репертоару су дела Јохана Себастијана Баха, Жан Филипа Рамоа, Софије Губаидулине, Георга Кацера, Ика Тиенсуа, Игора Андрића.

 

Ђорђе Павловић – Своје основно музичко образовање започео је у музичкој школи ,,Коста Манојловић’’ у Земуну. Нижу музичку школу завршава ванредно у класи проф. Ирене Марковић, а потом код професора Слободана Ђурића, у музичкој школи ,,Божидар Трудић’’ у Смедеревској Паланци. Средњу музичку школу уписује у Крагујевцу, у класи професора Душана Вучковића 2011.године. 2014. године завршава средњу музичку школу и исте године уписује музичку академију у Источном Сарајеву, у класи професора Зорана Ракића. Академске 2015/16 године се уписује на другу годину на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, где студира и данас.

 

Надежда Миленковић је рођена 1996. године у Београду. Са осам година уписује основну музичку школу ,,Коста Манојловић’’ у Земуну, у класи професорке Даниеле Вагнер. Средњу школу завршава у класи истог професора. Наступала је у разним салама: СКЦ Београд, Београдска филхармонија, Културни центар, Дом војске. Тренутно је студент треће године Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, у класи професора Војина Васовића.

 

Филип Новаковић – Рођен је 1995. године у Крагујевцу. Своје основно и средње музичко образовање стекао је у музичкој школи ,,Др Милоје Милојевић’’ у класи проф. Милице Лазаревић и класи проф. Душана Вучковића. Учесник је домаћих и међународних такмичења у Србији, Црној Гори, Хрватској, Словенији, Словачкој, Грчкој, Аустрији… Своје интересовање за музику исказује и на пољу камерне музике, наступајући у различитим саставима. Наступао је и као члан Крагујевчког оркестра хармоника, а тренутно је активан члан Крагујевачког певачког друштва. Студент је треће године Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, у класи проф. Радомира Томића. На концерту се представља са делима својих омиљених композитора, Ј.С.Баха и Ж.Ф.Рамоа. Посебну захвалност исказује пријатељу и колеги Игору Андрићу на сарадњи. Његово дело Taraf de Haidouks се овом приликом изводи први пут у аранжману за хармонику и флауту, у сарадњи са колегиницом Анђелом Андолшек, такође студентом Филолошко-уметничког факултета.

 

Данило Митић је рођен у Врању. Основно и средње оbrазовање стекао је у свом родном граду, у класи проф. Небојше Јаћимовића. Студије започиње у класи Мр. Предрага Костовића. Током свог школовања наступао је на домаћим и међународним такмичењима на којима је био и награђиван. Одржао је неколико солистичких концерата у Краљеву и Врању. Као перспективан млади акордеониста, своја знања проширује похађањем семинара код најеминентнијих професора и извођача данашњице: Ињаки Алберди, Јури Шишкин, Борис Ленко.

 

Софија Губајдулина припада композиторима који се сврставају према свом стваралаштву у правац постмодерне. Et Exspecto – У ишчекивању је дело инспирисано тематиком везаном за други Христов долазак, те отуда и овај наслов. Сваки од прва три става завршава истим одсеком, што их додатно интегрише у чвршћу целину. Оно што је интересантно је то да се у том одсеку први пут у извођачкој акордеонистичкој пракси јавља петоделни рикошет, квинтола произведена специфичнимпокретом меха.

 

Композиција Напред!-куда? је написана 1986. године по поруџбини ,,Данског удружења учитеља хармонике’’, а програмски наслов се односи на композиторово питање да ли у људској историји заиста постоји -напред- . Композиција је писана модерним језиком, са мноштвом детаља и присуством полиритмије, тиме стално потцртавајући питање из наслова.

 

Циклус Musica ricercata представља Лигетијев приказ дванаесттонског низа, писан минималистичком техником. У првом ставу се понавља тон А у различитим октавама, са комбинацијом различитих ритмова. Тек пред крај се уводи и тон Д. У другом ставу он користи три тона, у трећем четири и тако све до последњег, једанаестог става, где је обухватио свих дванаест тонова хроматске лествице. Дело је оригинално написано за клавир.

 

Дело Taraf de Haidouks у оригиналу је написано за чембало и виолину, инспирисано је циганском музиком, ослања се на традиције стваралаштва Беле Бартока. Ово дело је премијерно изведено у децембру 2016. у сали Београдске филхармоније. Игор Андрић је млади перспективни уметник, такође Крагујевчанин. Тренутно је студент треће године композиције на ФМУ-у, у Београду, класа проф.Исидоре Жебељан.