Veče akordeonista
27. 7. 2017.

LETNJA SCENA SKC U 20:00

ULAZ JE BESPLATAN

 

Sviraju: Nadežda Milenković, Đorđe Pavlović, Danilo Mitić i Filip Novaković

Na repertoaru su dela Johana Sebastijana Baha, Žan Filipa Ramoa, Sofije Gubaiduline, Georga Kacera, Ika Tiensua, Igora Andrića.

 

Đorđe Pavlović – Svoje osnovno muzičko obrazovanje započeo je u muzičkoj školi ,,Kosta Manojlović’’ u Zemunu. Nižu muzičku školu završava vanredno u klasi prof. Irene Marković, a potom kod profesora Slobodana Đurića, u muzičkoj školi ,,Božidar Trudić’’ u Smederevskoj Palanci. Srednju muzičku školu upisuje u Kragujevcu, u klasi profesora Dušana Vučkovića 2011.godine. 2014. godine završava srednju muzičku školu i iste godine upisuje muzičku akademiju u Istočnom Sarajevu, u klasi profesora Zorana Rakića. Akademske 2015/16 godine se upisuje na drugu godinu na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, gde studira i danas.

 

Nadežda Milenković je rođena 1996. godine u Beogradu. Sa osam godina upisuje osnovnu muzičku školu ,,Kosta Manojlović’’ u Zemunu, u klasi profesorke Daniele Vagner. Srednju školu završava u klasi istog profesora. Nastupala je u raznim salama: SKC Beograd, Beogradska filharmonija, Kulturni centar, Dom vojske. Trenutno je student treće godine Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, u klasi profesora Vojina Vasovića.

 

Filip Novaković – Rođen je 1995. godine u Kragujevcu. Svoje osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u muzičkoj školi ,,Dr Miloje Milojević’’ u klasi prof. Milice Lazarević i klasi prof. Dušana Vučkovića. Učesnik je domaćih i međunarodnih takmičenja u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Grčkoj, Austriji… Svoje interesovanje za muziku iskazuje i na polju kamerne muzike, nastupajući u različitim sastavima. Nastupao je i kao član Kragujevčkog orkestra harmonika, a trenutno je aktivan član Kragujevačkog pevačkog društva. Student je treće godine Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, u klasi prof. Radomira Tomića. Na koncertu se predstavlja sa delima svojih omiljenih kompozitora, J.S.Baha i Ž.F.Ramoa. Posebnu zahvalnost iskazuje prijatelju i kolegi Igoru Andriću na saradnji. Njegovo delo Taraf de Haidouks se ovom prilikom izvodi prvi put u aranžmanu za harmoniku i flautu, u saradnji sa koleginicom Anđelom Andolšek, takođe studentom Filološko-umetničkog fakulteta.

 

Danilo Mitić je rođen u Vranju. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u svom rodnom gradu, u klasi prof. Nebojše Jaćimovića. Studije započinje u klasi Mr. Predraga Kostovića. Tokom svog školovanja nastupao je na domaćim i međunarodnim takmičenjima na kojima je bio i nagrađivan. Održao je nekoliko solističkih koncerata u Kraljevu i Vranju. Kao perspektivan mladi akordeonista, svoja znanja proširuje pohađanjem seminara kod najeminentnijih profesora i izvođača današnjice: Injaki Alberdi, Juri Šiškin, Boris Lenko.

 

Sofija Gubajdulina pripada kompozitorima koji se svrstavaju prema svom stvaralaštvu u pravac postmoderne. Et Exspecto – U iščekivanju je delo inspirisano tematikom vezanom za drugi Hristov dolazak, te otuda i ovaj naslov. Svaki od prva tri stava završava istim odsekom, što ih dodatno integriše u čvršću celinu. Ono što je interesantno je to da se u tom odseku prvi put u izvođačkoj akordeonističkoj praksi javlja petodelni rikošet, kvintola proizvedena specifičnimpokretom meha.

 

Kompozicija Napred!-kuda? je napisana 1986. godine po porudžbini ,,Danskog udruženja učitelja harmonike’’, a programski naslov se odnosi na kompozitorovo pitanje da li u ljudskoj istoriji zaista postoji -napred- . Kompozicija je pisana modernim jezikom, sa mnoštvom detalja i prisustvom poliritmije, time stalno potcrtavajući pitanje iz naslova.

 

Ciklus Musica ricercata predstavlja Ligetijev prikaz dvanaesttonskog niza, pisan minimalističkom tehnikom. U prvom stavu se ponavlja ton A u različitim oktavama, sa kombinacijom različitih ritmova. Tek pred kraj se uvodi i ton D. U drugom stavu on koristi tri tona, u trećem četiri i tako sve do poslednjeg, jedanaestog stava, gde je obuhvatio svih dvanaest tonova hromatske lestvice. Delo je originalno napisano za klavir.

 

Delo Taraf de Haidouks u originalu je napisano za čembalo i violinu, inspirisano je ciganskom muzikom, oslanja se na tradicije stvaralaštva Bele Bartoka. Ovo delo je premijerno izvedeno u decembru 2016. u sali Beogradske filharmonije. Igor Andrić je mladi perspektivni umetnik, takođe Kragujevčanin. Trenutno je student treće godine kompozicije na FMU-u, u Beogradu, klasa prof.Isidore Žebeljan.