Večeras padaš sam
Vladan Krečković
23. 08. 2023.

Galerija SKC, 19:00

Razgovor o romanu

Dve večeri uoči Petrovdana, Stanislav Radisavljević zvani Redži će lokalnim zelenašima dugovati preko 50.000 evra i duže od godinu dana neće znati gde je Sonja Ašanin.

Predvođeni Maksimom Todorovićem Torijem, članovi navijačke grupe “Ludilo mozga” postepeno će sužavati obruč oko njega.

U noći iskupljenja, Kilmarnok će gostovati u Velsu. Iste večeri, Redžijev najbolji ortak Ignjat će krenuti sa Autokomande za Obrenovac, nadajući se da u zaustavnom vremenu ima mesta za drugačije ishode.

“Dug nije dobar drug. Međutim, i loše društvo se preživi. Vladan Krečković je napisao roman o d(r)ugovima i o tome kako se nositi s teretom sudbine: od ljubavnih razmimoilaženja do različitih društvenih uslovljenosti. Kroz životni vašar, između otuđujućeg, ali i fascinantnog sveta tehnosfere i upečatljivog sveta (pri)gradske svakodnevice, likovi jure, sapliću se i ustaju. “Večeras padaš sam” je delo o vrednosti neposustajanja, koje pokazuje puno razumevanje za sve one ljude koji danas nisu pod
reflektorima, a trebalo bi da budu.”

(Uroš Đurković)

Vladan Krečković (1988, Beograd), diplomirao je novinarstvo na FPN Beograd. Godine 2018. objavio je prvi roman Aleksa ili kroz snegove i sirene, a 2020. i svoju prvu pesničku knjigu Pariz, Teksas. za koju je nagrađen evropskom nagradom za debitantsku zbirku pesama Mostovi Struge u okviru festivala Struške večeri poezije.