BGKO – Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra

Barselona džipsi klezmer orkestra (BGKO) je ubrzo po svom osnivanju počela da oduševljava publiku širom Evrope svojim srčanim i iznenađujućim nastupima i interpretacijom tradicionalne Romske i Klezmer muzike iz istočne Evrope. Bgko je internacionalni sastav iz Barselone poznat po istraživanju muzičkih korena kao i stvaranju vrlo upečatljivog sopstvenog stila.
BGKO je sastavljen od šest muzičara iz različitih zemalja u formaciji glas, klarinet, kontrabas, harmonika, gitara, udaraljke. Muzičari iz Francuske, Italije, Srbije, Indije, Grčke i Španije su se sakupili u Barseloni i napravili sastav posvećen Balkanskoj muzici na jedan vrlo karakterističan način. Njihov stil je inspirisan klezmerom, jazz manouch-om, romskom muzikom, ali i istraživanjem zaboravljenih stilova, neobičnih ritmova i muzičkih boja iz predela sirom istočne Evrope. Uz sav taj opus, poseban karakter im je dala isnpirativna i bogata scena Barselone, od južnoameričkih melodija, tradicionalne katalonske muzike i mediteranskih stilova pa sve do blues i jazz muzike.
Po izdavanju svog prvog diska IMBARCA (Satelite K) 2014 godine, BGKO je napravio turneju po Italiji, Grčkoj, Malti, Francuskoj, Srbiji,Sloveniji, Nemackoj i Spaniji, nastupajući u prestižnim koncertnim dvoranama kao što su Nacionalni Auditori Katalunje i Imago festival u Sloveniji, i zahvaljujući tome postao jedan od najaktivnijih internacionalnih sastava u Barseloni. U prvoj polovini 2015 godine su nastupali u Andori, Italiji, Nemackoj , Češkoj, Slovačkoj, Francuskoj, Holandiji, u Teatru Grassi u Milanu, Orpheum sali u Gracu i Porgy and Bess klubu u Beču, dok su za drugi deo tekuće godine predviđene turneje po Švajcarskoj, Italiji, Sloveniji, Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj, Austriji i Nemačkoj.
Po svom osnivanju 2012 godine, BGKO je osvojio jako puno fanova širom sveta, i skoro 1,500,000 posetioca na you tube izdanju kompozicije Đelem Đelem, i iznenadjujuće brzo dospeli na stranice mnogih Španskih i Italijanskih novina.
BGKO čine Robindro Nikolic (Srbija-Indija: klarinet, bas klarinet), Mattia Schirosa (Italija, harmonika), Ivan Kovačević (Srbija, kontrabas), Julien Chanal (Francuska, gitara) , Stelios Togias (Grčka,perkusije) i Sandra Sangiao (Španija, glas). Kao što to biva u tradiciji klezmer i romske muzike koju je oduvek pokretala kulturna razmena sa emigrantima muzičarima, BGKO je takodje sakupila veliku porodicu koji nastupaju kao gostujući muzičari iz Italijie, Irana, Izraela, Moldavije, Rusije, Nemačke, Turske, Slovenije, Makedonije, Meksika, Švajcarske i drugih zemalja.